Aslam Faruki

Leider Afghaanse tak Islamitische Staat gearresteerd

04 april 2020 17:20 Aangepast: 04 april 2020 19:11
Archiefbeeld Afghanistan Beeld © ANP

Aslam Faruki, de man die wordt gezien als de leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Afghanistan, is vandaag opgepakt. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De man, die ook bekend staat als Mawlawi Abdullah, werd samen met negentien andere IS-strijders opgepakt, onder wie twee belangrijke bevelhebbers.

De Afghaanse geheime dienst komt binnen enkele dagen met meer details over de arrestatie van Faruki en zijn kompanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Leider Afghaanse tak IS gedood bij aanval'

Faruki is een sleutelfiguur van IS in het gebied, dat door de jihadisten Khorasan wordt genoemd. Hij zou pas sinds een jaar de leiding hebben over de IS-tak.

De IS-voorman wordt gezien als het brein achter de bloedige aanslag eind maart op een sikh-tempel in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven. Ook raakten meerdere mensen gewond.

Leider gedood

Anderhalf jaar geleden werd Abu Saad Erhabi, destijds het hoofd van Islamitische Staat in Afghanistan, gedood. Hij zou volgens Afghaanse autoriteiten om het leven zijn gekomen bij een aanval op schuilplaatsen van de terreurorganisatie in de provincie Nangarhar, die grenst aan Pakistan.

De Afghaanse tak van IS is sinds 2015 actief in het land. De Verenigde Staten hebben de terreurorganisatie samen met de Afghaanse regering altijd intensief bestreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kalifaatmeisje Laura H. voelde zich voor de gek gehouden: 'Bevrijding gelukkigste moment ooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore