In een Italiaans dorp in het epicentrum van de corona-uitbraak blijkt 70% van de bloeddonors antilichamen te hebben voor het coronavirus. Ze hebben echter nooit klachten gehad. Het dorp wordt nu verder onderzocht op immuniteit. "Deze case study is van groot belang."
De onderzoekers kozen niet voor niets het Italiaanse dorpje, genaamd Castiglione d’Adda, uit om te onderzoeken. "We wisten dat in deze virushaard een hoog aantal asymptomatische mensen positief zou testen, met antilichamen", vertelt een onderzoeker aan de Italiaanse krant La Stampa.
Wel corona, niet ziek
Asymptomatische mensen hebben het virus (gehad), maar hebben nooit ziekteverschijnselen ontwikkeld. Sommigen weten niet eens dat ze besmet zijn (geweest). Bij 70% van de bloeddonoren in het dorp werden antilichamen aangetroffen. Daardoor zijn ze nu waarschijnlijk immuun voor het coronavirus.

Castiglione d’Adda ligt midden in het epicentrum van de corona-uitbraak in Noord-Italië. Van de 4.600 inwoners zijn er officieel 190 besmet, dat is 4% van alle dorpelingen.
Nu blijkt uit een steekproef dus dat veel meer mensen (namelijk 70%) het virus moet hebben gehad. Hierdoor lijkt groepsimmuniteit voor het zwaar getroffen dorp in zicht.
De sleutel om corona te bestrijden? Zo werkt groepsimmuniteit
De term ‘groepsimmuniteit’ zorgde vorige maand voor ophef in Nederland. Premier Rutte leek namelijk te zeggen dat zijn regering daar doelbewust op aanstuurde, wat hem op kritiek kwam te staan. Immers: om in ons land groepsimmuniteit te bereiken, zouden miljoenen Nederlanders besmet moeten raken, met mogelijk tienduizenden doden tot gevolg.
Verder onderzoek
Het Italiaanse dorp in kwestie heeft nooit expliciet voor de keuze gestaan: het werd zwaar getroffen door het virus. De hoge besmettingsgraad is reden om verder onderzoek te doen.
"De case study is van groot belang", zegt de Milanese viroloog Massimo Galli. "Er zijn twee doelstellingen. We moeten erachter komen hoe veel mensen besmet zijn geweest en als genezen kunnen worden beschouwd. Ook moeten we weten of er nog steeds uitbraken zijn."
