'Niet voor medisch gebruik'

China reageert op honderdduizenden afgekeurde mondkapjes

03 april 2020 05:41 Aangepast: 03 april 2020 05:45
Het verdachte duo verkocht 11 miljoen mondkapjes, maar leverde er geen een. Beeld © ANP

China heeft gereageerd op de 600.000 mondkapjes die Nederland vorige week afkeurde omdat de kwaliteit onvoldoende was. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken was vooraf duidelijk aangegeven dat de maskers niet voor medische doeleinden waren.

Dat stellen een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en een medewerker van het ministerie van Handel.

"Maskers in verschillende categorieën bieden uiteenlopende beschermingsniveaus. Er zijn maskers voor dagelijks gebruik en voor medische doeleinden", schrijft Hua Chunying, woordvoerder van Buitenlandse Zaken op Twitter.

'Niet voor medisch gebruik'

Volgens haar heeft de Chinese fabrikant duidelijk vermeld dat de mondkapjes niet voor medisch gebruik waren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderdduizenden mondmaskers teruggeroepen uit ziekenhuizen

Dat wordt ook bevestigd door Liu Changyu van het Chinese ministerie van Handel. In staatskrant China Daily zegt hij dat het ministerie onderzoek heeft gedaan naar de afgekeurde maskers in Nederland. Er zou duidelijk vermeld zijn dat het niet ging om medische maskers.

Changuy adviseert om mondkapjes in China alleen te kopen bij bedrijven die geregistreerd staan bij de gezondheidsautoriteiten, de kwaliteit van tevoren altijd te controleren en ze alleen te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld.

Dit gordijnbedrijf springt bij tijdens coronacrisis: 'Mondkapjes redden levens'

Het bedrijf van Gijsbert Leusink maakt normaal gesproken gordijnen, maar vanwege het coronavirus gooien ze het hele proces om. Ze maken mondkapjes. Dat is hard nodig, want in de zorg is er een groot tekort aan de levensreddende gezichtsmaskers.

Maskers afgekeurd

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid keurde de honderdduizenden maskers vorige week af. Het ging om 600.000 maskers. Dat was bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen FFP2 maskers. Dat zijn maskers die worden gebruikt om ernstig zieke patiënten met het coronavirus te behandelen. 

Onderzoeksorganisatie TNO keurde de maskers af omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Zo passen ze niet goed om het gezicht en functioneren de filters die virusdeeltjes moeten tegenhouden niet goed. En dat is gevaarlijk voor artsen en verpleegkundigen. Een deel van de maskers was al verdeeld onder ziekenhuizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel of geen mondkapje? Wereldgezondheidsorganisatie twijfelt over advies

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) sprak dit weekend met de Chinese ambassadeur in Den Haag over de kwestie. Hij liet toen op Twitter weten dat hij samenwerkt met China om 'te zorgen dat alle beschermingsmiddelen aan de kwaliteitseisen voldoen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore