Situatie in Amerika

VS meldt hoogste aantal doden door corona in 24 uur tot nu toe

03 april 2020 05:13 Aangepast: 03 april 2020 09:42
Een koeltruck haalt lichamen op bij een ziekenhuis in New York. Beeld © AFP

In de Verenigde Staten zijn gisteren 1.164 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Nog nooit eerder werden in één dag in een land zoveel sterfgevallen gemeld. Tegelijkertijd is er discussie over het gebruik van mondkapjes en doneert Amazon-baas Jeff Bezos 100 miljoen dollar aan voedselbanken.

Het aantal doden blijkt uit de cijfers van de Johns Hopkins University, die het aantal besmettingen en doden sinds het begin van de uitbraak heeft bijgehouden.

Italië gepasseerd

Tot nu toe was Italië het land waar op één dag de meeste mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week overleden daar op één dag 969 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Sindsdien lijkt het aantal stergevallen daar iets af te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM onderweg naar Australië om Nederlanders op te halen

In de Verenigde Staten zijn inmiddels 245.000 mensen besmet met het coronavirus. Vooral New York is zwaar getroffen, met 92.000 besmettingen. De staat wordt gezien als het epicentrum van het virus in de VS. New Jersey (25.000 besmettingen) en Californië (11.000 besmettingen) zijn andere staten waar het aantal patiënten fors oploopt.

Piek over twee weken

Het dodental in de VS is inmiddels gestegen tot 5.962. Tijdens een persconferentie zei de Amerikaanse president Trump eerder deze week dat de 'piek' waarschijnlijk pas half april komt.

Eerder verwachtte hij nog dat het land met Pasen weer normaal kan draaien, inmiddels denkt de president dat Amerika er in juni weer helemaal bovenop is. Maar eerst komen er nog 'een paar hele lastige weken aan', voorspelde Trump gisteren.

Corona in New York: '11 september is er niets bij'

Het epicentrum van de coronacrisis in Amerika is New York. Elke dag komen er honderden nieuwe gevallen bij. Ziekenhuizen kunnen de druk niet aan en artsen zien dagelijks mensen sterven. "Je hebt geen tijd om het echt te verwerken."

Mondkapjes: 'Wie er een wil dragen, draagt er een'

Intussen wordt er achter de schermen in de VS druk vergaderd over het gebruik van mondkapjes. Bronnen binnen het Witte Huis vertellen dat aan Amerikaanse media. Mogelijk worden Amerikanen binnenkort gevraagd om in openbare ruimtes mondkapjes te dragen. Eerder zei Trump nog dat het dragen van een mondkapje niet verplicht wordt. "Wie er een wil dragen, draagt er een. Maar ik denk niet dat het verplicht wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel of geen mondkapje? Wereldgezondheidsorganisatie twijfelt over advies

Mondkapje mogelijk verplicht

Vicepresident Mike Pence liet gisteren doorschemeren dat er in de komende dagen een nieuwe, definitief richtlijn komt voor het dragen van een mondkapje. In steden waar veel coronabesmettingen zijn, zoals New York en Los Angeles, werd Amerikanen ook al gevraagd om een mondkapje te dragen. Dat hoeft geen professioneel mondmasker te zijn, maar mag ook een zelfgemaakt exemplaar zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt al sinds de uitbraak van het coronavirus dat het dragen van mondkapjes geen zin heeft, maar lijkt nu toch aan dat advies te twijfelen. Ook het RIVM in Nederland zegt dat mondkapjes alleen voor zorgverleners nodig zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dramatisch record: in één week 6,6 miljoen werklozen erbij in de VS

Donatie Jeff Bezos

Verder melden Amerikaanse media dat Jeff Bezos, de baas van Amazon, 100 miljoen dollar doneert aan voedselbanken. Door de snel groeiende werkloosheid en beperkte sociale zekerheid wordt er gevreesd voor veel armen in het land. De donatie van Bezos zorgt er echter niet voor dat de kritiek op Amazon stopt.

Correspondent Erik Mouthaan: "Hij is de rijkste man op aarde. Zijn bedrijf betaalt amper belasting. Daarom zeggen linkse Amerikanen: nee wij gaan niet dankbaar lopen zijn als Bezos geld doneert. Hij moet verdorie zijn belasting gewoon betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapitein Amerikaans marineschip ontslagen na gelekte corona-brief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore