Bemanningsleden besmet

Kapitein Amerikaans marineschip ontslagen na gelekte corona-brief

03 april 2020 02:59 Aangepast: 03 april 2020 03:11
Archiefbeeld van een Amerikaans vliegdekschip. Beeld © Zuma Press

De kapitein van het Amerikaanse vliegdekschip waar honderd bemanningsleden besmet zijn met het coronavirus, is ontslagen. Hij bekritiseerde de Amerikaanse marine omdat zij volgens hem niet genoeg deden om de bemanningsleden te redden. Dat kostte hem zijn baan.

Dat schrijven buitenlandse media. De kapitein van de USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier, schreef vorige week een brief aan zijn leidinggevenden bij de marine. In die brief verzocht hij het vliegdekschip ergens aan te meren en zieke bemanningsleden in quarantaine te plaatsen.

Op dat moment waren al tientallen bemanningsleden besmet geraakt. Aan boord van het schip bevonden zich zo'n 4.000 bemanningsleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM onderweg naar Australië om Nederlanders op te halen

In de brief schreef de commandant dat 'het niet nodig is om bemanningsleden te laten sterven in vredestijd'. Aan boord zou niet genoeg ruimte zijn voor zieke bemanningsleden om in zelf-isolatie te gaan.

Maar zijn verzoek om het enorme schip te evacueren werd niet gehonoreerd door Minister van Defensie Mark Esper. Die vond dat toen te voorbarig.

Brief gelekt

De brief waarin Crozier de marine opriep het schip te evacueren, werd vervolgens gelekt aan Amerikaanse media. De commandant zou de brief zelf hebben gelekt om de ernst van de zaak openbaar te maken.

Kapitein Brett Crozier. Kapitein Brett Crozier.

De Amerikaanse marine ging vervolgens overstag. In de haven van Guam, een eiland in de Grote Oceaan, mochten zo'n duizend gezonde bemanningsleden gisteren van boord. Zij werden in hotels in quarantaine geplaatst.

Brief gaf 'verkeerde indruk'

Gisteren maakte de Thomas Modly, waarnemend minister van de Amerikaanse marine, echter ook bekend dat de commandant ontslagen is. Crozier zou de situatie 'extreem slecht' hebben ingeschat.

De gelekte brief zou 'de indruk hebben gewekt dat de marine niet reageerde op zijn verzoek', vertelde Modly. "Het geeft de indruk dat de top van de marine zijn werk niet goed doet en de overheid de situatie niet serieus neemt. Dat is niet waar."

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore