Ga naar de inhoud
Klimaattop: hoe groen wordt onze toekomst?

Adidas maakt schoenen van oceaanafval

Beeld © Adidas

In de oceanen drijven grote hoeveelheden plastic afval. Sportmerk Adidas heeft plastic uit de oceaan gebruikt om een paar schoenen te maken.

Voor het project werkte de schoenfabrikant samen met milieuorganisatie Parley die zich inzet voor schonere oceanen. "Het is niet langer nodig om nieuw materiaal te gebruiken om schoenen te maken", zei Adidas-topman Eric Liedtke op de klimaattop in Parijs. "We laten met deze schoen zien dat we het afval uit de oceanen kunnen gebruiken."

De schoen bestaat uit een zool uit een 3D-printer, het materiaal is afkomstig uit de zogenoemde plasticsoep. De rest van de schoen is gemaakt van gerecycled polyester. De schoen is nog een concept, maar het is de bedoeling dat er zo'n duizend paar van worden gemaakt, zei Liedtke tegen Women's Wear Daily. Adidas wil met de schoen aangeven dat het mogelijk is om milieuvriendelijker schoenen te fabriceren. 

Het blijft niet bij deze symbolische actie. Adidas heeft eerder dit jaar toegezegd om in 2017 geen gebruik meer te maken van plastic zakken. Ook stopt de fabrikant met het gebruiken van plastic microballetjes.

Meer op rtlz.nl:
Zo groot is de plasticsoep

Bron: RTL Z Toekomstmakers
Meer over