Twintig Nederlanders

'VS evacueert Britten en Canadezen vanaf cruiseschip Zaandam'

02 april 2020 03:56
Cruiseschip Zaandam, eerder deze week. Beeld © ANP

De Verenigde Staten gaan Britse en Canadese passagiers evacueren van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line (HAL). Dat zegt de Amerikaanse president Trump. Of de twintig Nederlandse passagiers op het schip aan wal mogen, is niet duidelijk.

De autoriteiten laten "medische teams aan boord" van het schip en sturen passagiers terug naar huis, zei Trump. "We halen de Canadezen weg en geven ze aan de Canadese autoriteiten", stelde de president. "Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk."

Vier doden 

Aan boord van de Zaandam zijn vier opvarenden overleden en zeker acht mensen besmet met het coronavirus. Het schip wil aanmeren in Florida, zodat reizigers van boord kunnen voor behandeling of naar huis kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestemming gezocht voor cruiseschip de Zaandam: 'We werken de klok rond'

Maandag liet de gouverneur van Florida nog weten dat het cruiseschip niet aan mag leggen in zijn staat. Mensen die geen ziektesymptomen vertoonden zijn eerder overgebracht naar het cruiseschip Rotterdam, dat ook nog niet mocht aanmeren in de VS. Gisteren zei de gouverneur dat hij toch bereid is de schepen toe te laten.

Griepachtige symptomen

Beide schepen arriveren vanochtend (lokale tijd) bij Florida en blijven daar buiten Amerikaanse wateren in afwachting van toestemming om aan te meren in Fort Lauderdale, stelt HAL in een verklaring. Volgens de rederij hebben sinds 22 maart 97 gasten aan boord van beide schepen en 136 bemanningsleden van de Zaandam griepachtige symptomen.

Minder dan tien opvarenden hebben volgens HAL onmiddellijke zorg nodig aan wal. Een zorginstelling in Florida heeft toegezegd hen te behandelen, stelt de rederij. Zo'n 45 passagiers zijn volgens de rederij niet in staat te reizen door ziekte en blijven in isolatie aan boord totdat zij hersteld zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruisemaatschappijen: alleen nog gezonde ouderen toelaten aan boord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore