Ga naar de inhoud
40.000 doden?

'China liegt bewust over doden en besmettingen door coronavirus'

Reizigers eerder deze maand op een treinstation in Wuhan. Beeld © Getty Images

Het lijkt erop dat China de omvang van de uitbraak van het coronavirus er een stuk rooskleuriger laat uitzien dan daadwerkelijk het geval is. Het land rapporteerde minder besmettingen en sterfgevallen dan er echt waren, concludeert de Amerikaanse inlichtingendienst op basis van een geheim rapport.

Het rapport zou vorige week door het Witte Huis zijn ontvangen. Maar reageren op de situatie doen de VS en China beide niet. In het rapport zou volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg staan dat de cijfers over besmettingen en doden in China opzettelijk laag zouden zijn gehouden.

VS meer doden dan China

In totaal worden er 82.000 vastgestelde besmettingen en 3300 doden door het coronavirus gemeld vanuit China. De Verenigde Staten hebben al een hoger aantal besmettingen en doden: daar zijn inmiddels meer dan 189.000 vastgestelde gevallen en meer dan 4000 doden gerapporteerd.

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Een korte uitleg over het verschil tussen griep en corona.

En er zijn meer aanwijzingen om te denken dat China niet de juiste cijfers deelt met de rest van de wereld. Crematoria in Wuhan zouden deze dagen vele honderden, misschien wel duizenden urnen meegeven aan nabestaanden van overleden Covid-19-patiënten. Sommige schattingen laten zelfs zien dat er rond de 40.000 doden zouden zijn gevallen in Wuhan, in plaats van de ongeveer 2500 doden die worden gemeld. 

Weer naar buiten

Die cijfers komen nu naar boven omdat de Chinezen sinds een week weer hun huizen uit mogen. Ze gaan daarbij ook massaal naar de crematoria, en moeten daar soms lang wachten voordat ze de as van hun dierbaren mee konden nemen. 

Lange rijen voor crematoria:

De Chinese regering heeft ondertussen herhaaldelijk haar methodologie voor het tellen van gevallen herzien en wekenlang mensen zonder symptomen geheel buiten beschouwing gelaten. Pas dinsdag rapporteerde China meer dan 1500 gevallen zonder symptomen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.