Peilingen

Zittende leiders profiteren van coronacrisis

31 maart 2020 20:54 Aangepast: 26 mei 2020 14:39
Beeld © Robin Utrecht & DPA

De VVD van premier Rutte stijgt vandaag met acht zetels in een opiniepeiling. Die stijging is geboekt sinds het begin van de corona-uitbraak. Dat zittende machthebbers 'profiteren' van de coronacrisis, zien we ook in andere landen.

Volgens het EenVandaag opiniepanel heeft de VVD de zetelwinst te danken aan het optreden van de premier in de coronacrisis. Het vertrouwenscijfer in Rutte zelf stijgt ook.

In welke landen doen de zittende leiders het nog meer goed in de peilingen?

1. Duitsland

Bij onze oosterburen zie je dezelfde trend als in Nederland. De partij van kanselier Merkel stond op 26 procent in de peilingen, maar steeg de laatste maand door naar 32 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofd Nederlandse ic's: 'Zou geweldig zijn als Duitsland patiënten van ons overneemt'

Duitsland wordt internationaal geprezen voor het coronabeleid. Er wordt op grote schaal getest en er zijn nog bedden over op de intensive care.

De grote coronaspeech van Merkel werd door veel commentatoren als 'kalm' omschreven. Kalm was ook dat de kanselier daarna opdook achter een winkelkarretje, ‘gewoon’ in haar eigen buurtsuper. Uit een peiling van publieke omroep ZDF bleek dat 89 procent van de Duitsers steun heeft voor Merkels aanpak.

2. Frankrijk

Zelfs president Macron, die er in Franse peilingen al jaren slecht voorstaat, kent tijdens de coronacrisis een kleine opleving. Het percentage Fransen dat tevreden is over de president, stijgt van 33 naar 39 procent.

De lockdown is in Frankrijk strenger dan in Nederland. De politie controleert op straat of mensen wel een geldige reden hebben om naar buiten te gaan.

President Macron bezoekt een mondkapjesfabriek. President Macron bezoekt een mondkapjesfabriek.

Macron verklaarde in een toespraak dat zijn land ‘in oorlog’ is met het virus. Zijn aanpak krijgt ook kritiek: in tegenstelling tot Duitsland wordt er niet grootschalig getest.

Ook is er in Frankrijk een tekort aan mondkapjes. Macron bezocht daarop een mondkapjesfabriek. De president laat zich sowieso vrijwel dagelijks zien: bij een veldhospitaal, een laboratorium, een daklozenhotel en dergelijke. Hij hield al drie keer een plechtige toespraak.

3. Groot-Brittannië

De populariteitscijfers van premier Johnson (zelf besmet) schieten sinds de coronacrisis omhoog. De aanpak van de regering wordt steeds meer gesteund, ook door Britten die op oppositiepartijen stemmen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Opiniepeiler YouGov legt uit dat Britten zich in tijden van crisis vaker achter de leiding scharen. Bijvoorbeeld na de aanslagen in New York op 11 september 2001.

Daarbij is wel een kanttekening: die steun kan snel verdwijnen als na verloop van tijd kritischer naar de maatregelen wordt gekeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drastische maatregelen Groot-Brittannië: alleen bij hoge uitzondering het huis uit

De regering-Johnson viel aanvankelijk op door een relatief zachte reactie op het virus. Het openbare leven werd pas laat op slot gedaan; de pubs bleven lange tijd open. Ook zijn er zorgen over de door de overheid in stand gehouden gezondheidszorg, de NHS: het is maar zeer de vraag of die het coronavirus wel aan kan.

Aan de andere kant heeft de Britse regering 3,5 miljoen coronatests gekocht. De bedoeling is dat Britten die binnenkort online kunnen bestellen en zichzelf kunnen testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse prins Charles (71) besmet met coronavirus

Effect niet overal

Niet in alle West-Europese landen stijgen de huidige machthebbers in de peilingen. Spanje en Italië, landen die extreem zwaar zijn getroffen, laten nauwelijks politieke verschuivingen zien.

Hetzelfde geldt voor België, waar de dagelijkse persconferentie over het coronavirus niet wordt gevoerd door politici, maar door experts.

Coronacrisis splijt Europa opnieuw

Europa is verdeeld door het coronavirus. Het noorden weigert verregaande financiële steun aan een aantal zuidelijke landen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore