Coronavirus

De mondkapjesplicht rukt op in Europa

31 maart 2020 16:27
Voorbijgangers fotograferen standbeeld met mondkapjes in Jena Beeld © ANP

Tsjechië voerde het op 18 maart al in, Oostenrijk volgt deze week en nu gaat ook de Duitse stad Jena overstag: burgers worden verplicht mondkapjes te dragen. De maatregel moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Jena

De stad Jena in het oosten van Duitsland heeft ruim 100.000 inwoners. Vanaf volgende week moeten de inwoners hun gezicht bedekken als ze een winkel of een openbaar gebouw ingaan of als ze met het openbaar vervoer reizen.

Andere Duitse steden gaan zover niet, vooral omdat er een tekort is aan mondkapjes. Maar in Jena is het ook toegestaan om een sjaal of een handdoek te gebruiken. Als mond en neus maar bedekt zijn.

Oostenrijk

Gisteren besloot Oostenrijk al tot een dergelijke maatregel. Vanaf morgen, als de mondkapjes worden uitgedeeld aan winkelend publiek, is het in heel het land verplicht.

Tsjechië

Heel anders denken ze daarover in Tsjechië. Daar zijn mondkapjes al verplicht sinds 18 maart. En ze gaan er nog veel verder dan in Oostenrijk. Iedereen die zijn huis verlaat en de straat opgaat, moet al een mondkapje dragen. Veel mensen hebben er thuis zelf een gemaakt, bijvoorbeeld van oude T-shirts.

Tsjechische data-analisten zeggen dat de groeicurve van het coronavirus in het land is afgevlakt sinds de mondkapjesplicht is ingevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overheid onnodig traag met aanschaf mondkapjes'

WHO

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er geen enkel bewijs dat het massaal dragen van mondkapjes zin heeft. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat het bij verkeerd gebruik juist een negatief effect heeft. Alleen mensen die ziek zijn en mensen in de zorg zouden mondkapjes moeten dragen, aldus de WHO.

Een mondkapje tegen corona, dat gebruik je zo

In Nederland wordt gebruik vooralsnog alleen voorgeschreven aan voornamelijk mensen die vanwege hun werk risico lopen op besmetting. Hier zie je hoe je een mondkapje opdoet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore