Ga naar de inhoud
Coronavirus

'100.000 Chinese mondkapjes in Vlaanderen niet bruikbaar'

Een verpleegkundige draagt een mondkapje (archieffoto). Beeld © ANP

Vlaamse ziekenhuizen kunnen geen gebruikmaken van 100.000 mondkapjes die vorige week waren verdeeld door de Vlaamse overheid. De kapjes voldoen niet aan de kwaliteitseisen.

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. Volgens de krant gaat het om zogeheten FFP2-maskers, die goede bescherming moeten bieden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft aan de ziekenhuizen laten weten dat de maskers niet gebruikt kunnen worden.

Coronavirus:
Volg ons liveblog:
Coronavirus: voor het eerst in 7 jaar minder vliegtuigpassagiers

De mondkapjes zijn gemaakt voor industriële doeleinden en voldoen daardoor niet aan de medische standaarden. Ze kwamen vorige week aan vanuit Colombia.

Gordijnbedrijf springt bij tijdens coronacrisis

01:50
Het bedrijf van Gijsbert Leusink maakt normaal gesproken gordijnen, maar vanwege het coronavirus gooien ze het hele proces om.

Uitwerpselen in doos

Direct na aankomst van de mondkapjes werden de ziekenhuizen gewaarschuwd dat ze onbruikbaar zijn. Volgens een Antwerps ziekenhuis zaten de maskers in gebruikte dozen van bananen en cornflakes.

In een van de dozen werden zelfs uitwerpselen van een dier gevonden. Vlaamse ziekenhuizen hebben een tekort aan mondkapjes, dat is alleen maar groter geworden nu deze zending onbruikbaar is.

'Overheid
Lees ook:
'Overheid onnodig traag met aanschaf mondkapjes'