Gesloten met Pasen

Trump: Maatregelen VS tot eind april van kracht

30 maart 2020 00:35 Aangepast: 30 maart 2020 10:25
President Donald Trump tijdens de persconferentie. Beeld © AFP

Donald Trump heeft de maatregelen tegen het coronavirus verlengd tot eind april. Eerder meldde de president nog dat Amerika vóór Pasen weer gewoon 'open' zou zijn, maar dat gaat nu toch niet door. "Social distancing. Dat is hoe we deze crisis overwinnen."

Dat meldde de Amerikaanse president gisteravond tijdens een persconferentie. De maatregelen tegen het coronavirus in de Verenigde Staten bleven in eerste instantie voor vijftien dagen van kracht en zouden morgen opnieuw beoordeeld worden.

Piek over twee weken

Omdat het virus zich snel verspreid, zijn de aangekondigde maatregelen nu verlengd tot 30 april. Trump verwacht dat het aantal doden als gevolg van Covid-19 over twee weken een hoogtepunt bereikt.

Volgens Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse gezondheidsinstituut, zou het aantal doden in de VS nog flink op kunnen lopen. Hij schat dat het coronavirus aan 100.000 tot 200.000 Amerikanen het leven gaat kosten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Piek virus moet nog komen, maar Trump wil VS alweer opengooien

"Niets is erger dan de winst verklaren, vóórdat we daadwerkelijk gewonnen hebben", zei Trump. "Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Hoe beter we ons gedragen, hoe sneller deze nachtmerrie voorbij is."

De president verwacht nu dat het land in juni hersteld is van de coronacrisis.

Door corona gestrand in Australië: 'Ik ga uit van zes maanden'

Isabelle en Britt uit Eindhoven zijn gestrand in Australië. Ze wilden hun wereldreis onderbreken en terugkomen, maar waren te laat. Ze komen niet meer weg en hopen nu op hulp van de Nederlandse overheid.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen extra check op Schiphol voor passagiers uit New York

'Waar gaan die maskers heen?'

Tijdens zijn persconferentie trekt Trump ook het medische personeel in New York in twijfel, omdat er in die stad veel meer mondkapjes nodig zijn dan gebruikelijk. Volgens de president vragen ziekenhuizen die normaal 10.000 mondkapjes nodig hebben, nu om 300.000 mondkapjes. "Waar gaan die maskers heen? Verdwijnen ze via de achterdeur?"

Correspondent Erik Mouthaan: "Dit zijn de artsen en verplegers die tien tot vijftien stergevallen per dag behandelen en omkomen in het werk."

139.000 besmettingen

De Verenigde Staten zijn wereldwijd het land met de meeste besmettingen. Ruim 139.000 inwoners van de VS hebben het coronavirus. De Amerikaanse staat New York is het zwaarst getroffen met ruim 59.000 besmettingen.

In de VS zijn tot nu toe ruim 1.200 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Als Amerikanen geen afstand van elkaar houden, zouden 2.2 miljoen Amerikanen kunnen overlijden, vertelde Trump tijdens de persconferentie. "Door deze verlengde maatregelen zal dat aantal veel lager zijn", zei Trump.

Corona op de ic: zo gaat het eraan toe

Het aantal coronapatiënten in Nederland blijft stijgen, ziekenhuizen door het land maken zich op voor topdrukte. Bij het St. Antonius in Utrecht laten ze zien hoe het er op de intensive care aan toegaat. De beelden zijn afkomstig van het ziekenhuis zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore