Mysterie

Klein wonder: geen enkele besmetting in Noord-Italiaans dorpje

29 maart 2020 15:12 Aangepast: 29 maart 2020 15:13
Vrijwel lege straten in Ferrera Erbognone. Beeld © EPA

Het noorden van Italië is zwaar getroffen door het coronavirus. Maar vreemd genoeg blijft één dorp met ruim duizend inwoners nog steeds gespaard. In Ferrera Erbognone is nog geen enkele besmetting vastgesteld. Toeval of is er iets anders aan de hand?

Het wordt wel het 'Ferrera-mysterie' genoemd: tot nu toe is er niemand besmet geraakt in het dorp dat ten zuiden van Milaan. Een klein wonder, want omliggende dorpen en steden in de regio Lombardije zijn allemaal zwaar getroffen. Wetenschappers willen nu onderzoeken of inwoners mogelijk immuun zijn voor het virus.

Bloed afnemen

In de komende dagen wordt bij een groot aantal dorpelingen bloed afgenomen om te testen of ze antistoffen hebben tegen het virus. Mocht dat zo zijn, dan zou dat kunnen helpen bij de zoektocht naar een vaccin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat Nederland echt Italië achterna? Daar lijkt het niet op

Ferrera Erbognone is altijd al een slaperig dorpje geweest, maar nu zijn de straten vrijwel verlaten. Tegen persbureau ANSA zeggen voorbijgangers met mondkapjes op dat ze wel snappen waarom hier niemand besmet is: "Mensen blijven binnen, dragen mondkapjes en houden zich strikt aan de voorschriften."

"We zijn net als iedereen"

De burgemeester van de stad gelooft zelf ook niet zo in een genetische afwijking bij z’n dorpelingen. Tegen de Italiaanse krant Il Giorno zegt Giovanni Fassina: "We zijn net als iedereen. Maar omdat onze inwoners op leeftijd zijn en meer risico lopen, hebben ze zich gewoon extra goed gehouden aan de voorschriften."

 

Indringende beelden van Italiaanse ic's

Ziekenhuizen in Lombardije liggen vol patiënten die moeten worden beademd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore