Japanse Zee

Noord-Korea vuurt opnieuw deze maand raketten af

29 maart 2020 07:50 Aangepast: 29 maart 2020 07:55
Op televisiebeelden was te zien hoe de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un de raketlancering aanschouwt. Beeld © EPA

Noord-Korea heeft voor de vierde keer deze maand raketten afgeschoten. De projectielen werden gelanceerd in de richting van de Japanse Zee ten oosten van het land, melden militaire functionarissen in Zuid-Korea en Japan.

Het lijkt te gaan om ballistische raketten. Ze zijn niet op Japans grondgebied neergekomen.

Eerder deze maand werden eenzelfde soort raketten voor de korte afstand gelanceerd. Die lanceringen werden door het Zuid-Koreaanse leger veroordeeld. "Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en zijn in staat van paraatheid", zei de baas van het Zuid-Koreaanse leger toen. 

Achtste en negende raket

Het gaat nu om de achtste en negende raket die deze maand zijn gelanceerd. Noord-Koreaanse troepen voeren doorlopend militaire oefeningen uit, meestal onder persoonlijk toezicht van leider Kim Jong-un van het land. De laatste testlancering was 21 maart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea lanceert drie raketten, Zuid-Korea is 'alert'

Vorig jaar heeft Noord-Korea dertien keer rakettesten uitgevoerd. Er zijn ook raketten getest die de Verenigde Staten kunnen bereiken. Dat deed de spanning tussen de landen flink oplopen. Gesprekken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un veranderden daar niet veel aan.

Overleg vastgelopen

Het nucleaire overleg tussen de landen is eind vorig jaar vastgelopen. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un waarschuwde eind vorig jaar dat er 'geen reden' is om nog langer af te blijven zien van nucleaire- en rakettesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore