Coronavirus

New York maakt zich op voor besmettingspiek: mogelijk quarantaine

28 maart 2020 19:31 Aangepast: 28 maart 2020 19:32
New York. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt de staten New York, New Jersey en delen van Connecticut voor twee weken in quarantaine te plaatsen. De maatregel moet verdere verspreiding van het virus tegengaan.

Het openbare leven in het noordoosten van de Verenigde Staten is volledig lamgelegd door het coronavirus. "Reizen wordt aan banden gelegd, omdat ze in Florida problemen hebben. Veel New Yorkers gaan daarheen en dat willen we niet", zei Trump vandaag. Eerder op de dag sprak de president met de gouverneurs van New York en Florida.

Miniatuurvoorbeeld
Volg het laatste nieuws via ons liveblog:

Ook Spanje verder op slot na recordaantal doden door corona

Gouverneur Andrew Cuomo van New York maakte vanmiddag bekend dat 52.318 mensen besmet zijn met het coronavirus en dat 728 mensen eraan overleden. Het aantal ziekenhuisopnames daalde van donderdag op vrijdag wel van 1154 naar 847. "Vanaf dag één lopen we achter het virus aan, en kijken we wat het doet. Je wint niet door defensief te zijn, je wint met een offensief."

Piek

Hoe dat er precies uit moet zien, liet hij in het midden. Volgens Cuomo heeft zijn staat 30.000 beademingsapparaten nodig en 140.000 ziekenhuisbedden om de piek in het aantal besmettingen, die over twee tot drie weken wordt verwacht, op te kunnen vangen.

Ondertussen kampen de ziekenhuizen met een steeds groter tekort aan beschermende middelen zoals mondmaskers en beademingsapparatuur. De prijzen daarvan schieten omhoog.

Hospitaalschip

Een hospitaalschip van de Amerikaanse marine is onderweg en vier tijdelijke ziekenhuizen met elk duizend bedden worden met toestemming van het Witte Huis ingericht.

Cuomo besloot vandaag de voorverkiezingen van 28 april naar 23 juni te verplaatsen. Hij riep apotheken op om medicijnen gratis bij mensen thuis af te leveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleging op corona-afdeling zingt stervende vader (67) van Melvin toe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore