Ga naar de inhoud
De stad niet uit

Isolatie van corona-brandhaard Wuhan versoepeld, treinen komen weer aan

Passagiers worden gecontroleerd. Beeld © AFP

De Chinese miljoenenstad Wuhan is weer deels heropend. Even na middernacht arriveerde er weer een passagierstrein. De stad zat helemaal op slot, nadat het coronavirus er voor het eerst was vastgesteld.

In Wuhan wonen 11 miljoen mensen. Die mochten sinds januari nergens meer heen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De stad uit mag nog steeds niet, maar mensen mogen er wel naartoe. 

Ook
Lees ook:
Ook Spanje verder op slot na recordaantal doden door corona

Op een treinstation in de stad liepen weer passagiers met rolkoffers. Sommige reizigers waren eigenlijk een dag eerder al aangekomen. Toen stopten ook treinen in Wuhan, maar mochten mensen nog niet uitstappen.

De reizigers zijn opgelucht dat ze kunnen terugkeren. Een 36-jarige vrouw vertelde dat zij en haar dochter noodgedwongen bijna 10 weken gescheiden hebben geleefd van haar man.

Nederlandse student Jaïr blijft in Wuhan: 'Ik voel me hier vrij'

02:36
Jaïr woont en studeert in de Chinese stad Wuhan. Wij spraken hem eind januari, toen de stad op slot ging.

"Toen de trein Wuhan naderde, waren mijn kind en ik erg opgewonden", zei de vrouw. "Het voelde alsof de trein sneller reed dan normaal. En mijn dochter zei dat de machinist vast besefte dat we echt naar huis wilden."

Lange rijen

Op andere plekken in China stonden op stations lange rijen met mensen die op treinen naar Wuhan wilden stappen. In Shanghai controleerden medewerkers met mondmaskers de temperatuur van passagiers.

Wuhan is in China de stad die het zwaarst is getroffen door het nieuwe coronavirus. Er raakten tienduizenden mensen besmet. De stad is nog niet helemaal virusvrij. Er liggen nog steeds ruim 2500 mensen in ziekenhuizen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.