Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Congres VS keurt steunpakket van 2 biljoen dollar goed

27 maart 2020 19:25 Aangepast: 27 maart 2020 19:25
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © Getty

Het Amerikaanse Congres is vrijdag akkoord gegaan met een steunpakket ter waarde van 2200 miljard dollar om de Amerikaanse economie te ondersteunen in de huidige coronacrisis. De Senaat was eerder akkoord gegaan; nu schaarde ook het Huis van Afgevaardigden zich achter het steunpakket.

President Donald Trump zei eerder al de wet direct te ondertekenen zodra die door het Congres is geloodst.

Het steunpakket is het omvangrijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Drie weken na de officiële goedkeuring van de wet krijgen miljoenen Amerikanen tot 3000 dollar overgemaakt van de overheid. Daarnaast staat zo'n 500 miljard dollar gereserveerd voor hard geraakte sectoren zoals de luchtvaart.

Steun voor ondernemers, werklozen

Kleine ondernemers kunnen goedkoop lenen, waarvoor 350 miljard dollar beschikbaar komt. Verder gaat 250 miljard dollar naar steun voor mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Nog eens 100 miljard dollar wordt uitgetrokken voor ziekenhuizen en het gezondheidssysteem.

De Amerikaanse economie heeft de ingreep hard nodig. Donderdag werd nog bekend dat in één week 3,3 miljoen Amerikanen een uitkeringsaanvraag indienden omdat hun bedrijven dichtgingen om de uitbraak in te dammen. Zo'n explosieve stijging kwam nog nooit eerder voor. Ondertussen liet ook het consumentenvertrouwen de sterkste daling sinds oktober 2008 zien.

Meeste bevestigde besmettingen

Hoewel de uitbraak van het virus in de VS later begon dan in China of Europa, telt het land nu het hoogste aantal bevestigde coronabesmettingen wereldwijd. Het longvirus is al bij circa 86.000 Amerikanen vastgesteld. Er zouden meer dan 1200 mensen aan zijn overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Deal in VS over noodpakket corona: 2 biljoen dollar voor burgers, bedrijven en ziekenhuizen

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore