Buitenland

80 landen vragen noodsteun aan bij IMF: 'Ongekende uitdaging'

27 maart 2020 18:12 Aangepast: 27 maart 2020 18:24
Kristalina Georgieva in 2018 op een bijeenkomst in Moskou. Beeld © Getty Images

Opkomende economieën hebben minstens 2.500 miljard dollar (2.262 miljard euro) aan steun nodig om door de coronacrisis te komen, schat het IMF in. De VN-organisatie stelt dat de wereld dit jaar door een diepe recessie zal gaan door het virus. "We staan voor een uitdaging zonder precedent."

Dat heeft IMF-directeur Kristalina Georgieva vanmiddag gezegd in een persconferentie.

Het IMF gaf een paar weken geleden ook een persconferentie, toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht. "We hebben de groeiverwachtingen opnieuw onder de loep genomen, en kunnen wel stellen dat we te maken hebben met een recessie die net zo erg of erger is als die van 2009", aldus Georgieva nu.

Golf van faillissementen

Volgens het IMF valt er in 2021 verbetering te verwachten. Máár, waarschuwt Georgieva, alleen als de verspreiding van het virus ingedamd kan worden, en ervoor wordt gezorgd dat cashproblemen niet leiden tot financiële problemen op de lange termijn.

De IMF-directeur stelt dat het grootste probleem van het lang stilleggen van de wereldeconomie een golf van faillissementen is, die de fundering van de economie aantasten.

Om dat gevaar te bezweren en de effecten te verzachten hebben veel landen verregaande economische maatregelen genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-update: ABN Amro breidt steun uit, Sony stelt verwachting bij

80 landen vragen noodsteun

Meer dan 80 landen hebben om noodsteun gevraagd bij het IMF. Dat is nog nooit voorgekomen, zei IMF-directeur Kristalina Georgieva tijdens de persconferentie. "We hebben nooit meer dan een handvol landen tegelijk gehad die steun nodig hadden." Het eerste land dat hulp ontvangt is Kirgizië.

Het IMF ziet met name grote problemen ontstaan in opkomende economieën. Die landen worden dubbel geraakt: ze hebben te kampen met het virus zelf, en lijden onder de stilvallende wereldhandel. Het IMF verwacht dat er minimaal 2.500 miljard dollar nodig zal zijn om deze landen te helpen.

IMF heeft te weinig geld

De landen die hulp nodig hebben, redden het zelf niet om op eigen kracht het virus te bestrijden en hun economie overeind te houden. Het IMF is echter niet in staat om zo'n enorm bedrag uit te lenen: de totale leencapaciteit van het fonds bedraagt ongeveer 1.000 miljard dollar.

Het organisatie is daarom bezig met steunmaatregelen die afwijken van de traditionele noodkredieten. Zo onderzoekt het fonds of het mogelijk is om landen die kampen met een tekort aan vreemde valuta via een andere weg te helpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore