Ga naar de inhoud
Als het nodig is

Hoofd Nederlandse ic's: 'Zou geweldig zijn als Duitsland patiënten van ons overneemt'

Een Italiaanse coronapatiënt komt aan in Dresden Beeld © EPA

Solidariteit in tijden van corona: al een aantal dagen worden Franse en Italiaanse coronapatiënten overgebracht naar Duitse ziekenhuizen. Ook Nederland staat daar voor open, mochten we in de problemen komen. De ic-capaciteit bij onze oosterburen is vele malen hoger. Zij hebben nog voldoende lege ic-bedden.

In Nederland kunnen de ic's het aantal coronapatiënten nog aan, maar het aantal stijgt snel. Te snel, is al gezegd. Mochten we in de problemen komen, dan kan Duitsland wellicht een helpende hand bieden.

"Het zou geweldig zijn als zij van ons patiënten zouden kunnen overnemen," zegt intensivist Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Er wordt over gesproken. "De collega’s van het UMC Maastricht hebben goed contact met het academisch ziekenhuis in Aken".

Het ziekenhuis laat weten dat er nog geen patiënten zijn vervoerd, maar dat er op dit moment wel gekeken wordt naar mogelijkheden om samen te werken.

IC-bedden genoeg

Gisteren landde op de luchthaven van Dresden een militair vliegtuig. Uit het laadruim kwam een ernstig zieke patiënt uit Noord-Italië, omgeven door medisch personeel in gele pakken. Vanaf het moment dat de wielen van de brancard de Duitse grond aantikken, hangt het leven van de Italiaanse patiënt in handen van de Duitse artsen en verpleegkundigen.

Het speelt zich af in deelstaat Sachsen, in het Oosten van Duitsland, dat acht coronapatiënten opneemt. Het gaat niet om enorme aantallen, maar de vliegtuigen met patiënten blijven komen. Sachsen is namelijk geen uitzondering.

Ook klinieken in Baden-Württemberg behandelen sinds deze week buitenlandse corona-patiënten. De deelstaat in het zuid-westen van Duitsland grenst aan Frankrijk. Onder meer een 48-jarige Franse vrouw en twee mannen, onder de zestig, zijn overgekomen.

Waar de grenzen voor anderen dichtgaan, gaan ze voor patiënten open. "We hebben het over een mensenleven'', vertelt deelstaatminister Theresia Bauer in gesprek met regionale omroep SWR. "Nu kunnen we nog mensen helpen, dat kan volgende week of de week erop anders zijn". Baden-Württemberg heeft overigens niet te klagen. Ze hebben bijna 2,5 keer zoveel ic-bedden met beademingsapparatuur dan in Nederland. De deelstaat telt ook nog eens veel minder inwoners: 10 miljoen.

Deelstaten Nordrhein-Westfalen, Berlijn, Brandenburg en Beieren gaan ook patiënten opnemen. Hessen neemt 14 patiënten op.

Duitsers eerst?

In Sachsen wordt bezorgdheid bij inwoners direct in de kiem gesmoord. Duitsers hoeven niet bang te zijn dat er straks geen bedden meer zijn voor de eigen bevolking. Christoph Josten, directeur van het Universitair Ziekenhuis van Leipzig, vertelt aan omroep MDR dat er voldoende capaciteit is. "We zien dit als onze plicht en sturen bewust een signaal van Europese solidariteit en menselijkheid. We helpen waar mogelijk."

Er is ook ruimte voor solidariteit. Duitsland heeft verreweg de meeste ic-bedden beschikbaar in Europa. Het gaat om meer dan 25.000 bedden met beademingsapparatuur. Het land wil het aantal zelfs verdubbelen binnen afzienbare tijd.

Het is een groot verschil met Nederland, waar op dit moment 1150 bedden beschikbaar zijn. Volgende week moet dat aantal opgehoogd zijn tot 1600. Waar Duitsland 34 ic-bedden per 100.000 inwoners beschikbaar heeft, telt Nederland er 7.

Personeelstekort

Het is wel de vraag of de volledige capaciteit ook benut kan worden, zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Er is nu al 17.000 man personeelstekort en die ic-bedden en apparatuur moet wel bemand worden."

Feit blijft dat de Duitsers, qua zorg, ruimer in hun jas zitten dan Nederland. Waar hier de huisarts het eerste aanspreekpunt is, kun je in Duitsland makkelijker naar een specialist toe. Akkermans: "Ze hebben in Duitsland gezegd: we richten de zorg niet alleen in voor de allerzieksten. We gaan uit van de hele bevolking."

Mocht Nederland in problemen komen en geen ic-bedden meer hebben voor coronapatiënten, zou Duitsland bereid zijn Nederlandse patiënten op te nemen? Akkermans weet het antwoord al, als zo'n verzoek komt. "Ja, dat weet ik wel zeker. De Duitsers staan daar voor open. Ze houden er niet van om in tijden van crisis de grenzen te sluiten, dat geldt ook voor zieke patiënten."

Vroeg en veel testen

Duitsland heeft relatief een laag aantal coronadoden (tot nu toe). Het is al in een vroeg stadium begonnen met testen. Het ging om 300.000 testen per werk. Zo zijn ook mensen opgespoord die die nog geen symptomen hadden.

''Maar daar moeten ze nu van afstappen, de voorraad testen loopt terug', vertelt Akkermans. "Duitsland heeft kunnen leren van de fouten van Italië. Of het voldoende is geweest, moet nog blijken."

De verblijfsduur van een patiënt op de intensive care-afdeling in Duitsland is gemiddeld 3,8 dagen. Dat was voor de coronacrisis. Patiënten met COVID-19 liggen veel langer op de ic's omdat ze twee tot drie weken beademd moeten worden. Dat kan ook in Duitsland tot problemen leiden. De IC-capaciteit is ook bij onze oosterburen niet onbegrensd.