Ga naar de inhoud
Buitenland

Record: in een week 3,3 miljoen aanvragen voor ww-uitkering in de VS

Ook in de VS zijn kantoren en winkels dicht vanwege de coronacrisis. Beeld © AFP

Massale werkloosheid in VS door de coronacrisis. In een week tijd hebben 3,3 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat is een historisch aantal en elf keer zo veel als een week eerder.

Het vorige record dateert van 1982, toen vroegen in één week tijd 695.000 mensen een uitkering aan. De cijfers van het ministerie van Arbeid gaan terug tot 1967.

Stijging in alle staten

In alle vijftig Amerikaanse staten en het District of Columbia rond hoofdstad Washington steeg het aantal uitkeringsaanvragen. In negen staten steeg dat het aantal met meer dan 100.000, meldt persbureau Bloomberg.

Het werkelijke cijfer kan nog hoger liggen omdat verschillende staten melden dat de aanvraag voor bijstand moeilijk verloopt omdat te veel mensen zich tegelijkertijd online of per telefoon melden.

CPB
Lees ook:
CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020

Twee keer zo veel als gedacht

Het aantal van 3.283.000 uitkeringsaanvragen was bovendien twee keer zo hoog als waar economen op hadden gerekend, zij waren uitgegaan van 1.640.000 eerste aanvragen. Vorige week was de teller blijven staan op 282.000. Ook dat betekende overigens al een stijging ten opzichte van een week eerder.

Het cijfer geeft aan dat mensen massaal op straat worden gezet door hun bedrijven, vertelt correspondent Erik Mouthaan. "In de VS volgen ze niet het Europese model waarin bedrijven geld krijgen in ruil voor het aanhouden van hun personeel. Mensen staan per direct op straat, vaak zonder vertrekregeling en, belangrijk op dit moment, hun zorgverzekering houdt dan ook op."

Deal
Lees ook:
Deal in VS over noodpakket corona: 2 biljoen dollar voor burgers, bedrijven en ziekenhuizen