Ga naar de inhoud
Bloedbad moskeeën

Verdachte aanslag Christchurch bekent schuld

Brenton Tarrant tijdens zijn bekentenis. Beeld © AP

De verdachte van de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch van vorig jaar, waarbij 51 mensen om het leven kwamen, heeft bekend schuldig te zijn. De verklaring van Brenton Tarrant komt als een verrassing omdat de 29-jarige Australiër tot nu toe had volgehouden onschuldig te zijn.

De rechts-extremistische Tarrant wordt ervan beschuldigd op 15 maart in twee moskeeën in Christchurch het vuur hebben geopend op moskeegangers. Daarbij kwamen 51 mensen om het leven en raakten er 40 gewond.

Videoverbinding vanuit cel

Tarrant bekende vanochtend lokale tijd de enige schutter te zijn geweest en zei schuldig te zijn aan alle 51 moorden en 40 gevallen van poging tot moord. Hij deed dat via een videoverbinding vanuit zijn cel tijdens een zitting van het Hooggerechtshof in Christchurch die in allerijl was opgezet, meldt de New Zealand Herald.

Brenton Tarrant bekent zijn schuld via een videoverbinding

01:00
Terreurverdachte Christchurch verrast rechtbank: 'Ik ben schuldig'

De rechter las de 51 namen van de slachtoffers voor aan Tarrant waarna de schutter werd gevraagd of hij schuldig of onschuldig was. In alle gevallen antwoordde hij 'schuldig', zonder een spoor van emotie te vertonen. Eén keer vroeg hij de rechter om de naam van een slachtoffer te herhalen. "Oh ok, ja schuldig", zei hij vervolgens. 

Bloedbad

Het bloedbad van 15 maart dompelde Nieuw-Zeeland in diepe rouw en leidde vrijwel direct tot hervorming van de wapenwetgeving in het land. Vlak voor zijn daad publiceerde Tarrant een manifest van 74 pagina's waarin hij schreef over omvolkingstheorieën. Tarrant filmde zijn daden en zond de beelden live uit op Facebook. 

Naar verwachting zal begin mei een datum worden gekozen waarop de schutter zijn straf krijgt te horen. 

Eén
Lees ook:
Eén jaar na aanslag Christchurch: 'Ik kan het nog altijd niet geloven'

Een jaar na terreuraanslag Christchurch: 'Ik lag te wachten tot ik dood zou zijn'

02:42
Onlangs was het een jaar geleden dat Brenton Tarrant het vuur opende op biddende moslims in Nieuw-Zeeland.