Ga naar de inhoud
Vóór Pasen

Piek virus moet nog komen, maar Trump wil VS alweer opengooien

President Trump gisteren tijdens zijn update over het coronavirus. Beeld © AFP

In de Verenigde Staten blijft het aantal coronagevallen snel toenemen, maar woedt een fel debat over de vraag hoever het land moet gaan om de epidemie te stoppen. President Trump wil dat bedrijven, restaurants en kerken met Pasen (12 april) weer normaal kunnen functioneren. Waanzin, zeggen artsen en bestuurders.

De economische druk op het land is enorm. De centrale bank voorspelt dat de werkloosheid kan oplopen naar 30 procent. In een week tijd vroegen drie miljoen mensen een uitkering aan: zoveel dat de computersystemen het niet aankonden. En sommige grote bedrijven dreigden om te vallen. 

Reddingspakket

Tot opluchting van iedereen in de VS heeft het parlement een akkoord bereikt over het grootste reddingspakket uit de Amerikaanse geschiedenis: in totaal wordt 2000 miljard dollar uitgetrokken. Een gemiddelde Amerikaan krijgt 1200 dollar, de WW-uitkering wordt verlengd én verhoogd, en er is 800 miljard om bedrijven te helpen, met name in de vorm van leningen. 

President
Lees ook:
President Trump verwacht dat 'economie snel weer normaal draait'

Een derde van alle Amerikanen is opgedragen thuis te blijven. En in een land waar de economie voor twee derde bestaat uit consumentenbestedingen, is dat desastreus. Dus wil president Trump de boel weer snel opstarten. Sommige partijgenoten wijzen erop dat het virus vooral dodelijk is voor ouderen. Zou het dan niet slimmer zijn om hen, en mensen met onderliggende ziektes, thuis te laten blijven? Ook kun je denken aan een regeling waarbij mensen die de ziekte goed doorstaan hebben, wel weer aan het werk kunnen. 

'Mensen redden'

Tegenstanders van dit idee zeggen dat iedereen gered moet worden. Gouverneur Cuomo van New York:  "We gaan geen prijs op een mensenleven zetten. We gaan mensen redden. Daarna pas kijken we naar de kosten."

New York is het epicentrum van de besmettingen in de VS, omdat hier veel internationale reizigers komen en omdat mensen hier bovenop elkaar leven – en dus snel elkaar besmetten. De staat, met 19 miljoen inwoners, heeft tien keer zoveel gevallen als andere gebieden in de VS. De gouverneur verwacht nog eens 140.000 ziekenhuisbedden nodig te hebben.

Hamsteren in de VS: geen wc-papier maar wapens

01:20
In Nederland staan mensen in de rij voor toiletpapier, maar in de VS hamsteren ze heel andere producten. Wapens en munitie vliegen vanwege de coronacrisis als warme broodjes over de toonbank.

Over een week kan er al een tekort aan ziekenhuisbedden zijn. Toch gaat de staat niet volledig op slot. Mensen mogen nog naar buiten om boodschappen te doen en een frisse neus te halen of een rondje te rennen. New York City, bekend om zijn mensenmassa's, is uitgestorven.

'We zijn China niet'

Maar andere staten, zoals Mississippi, nemen geen enkele maatregel. "Wij zijn China niet", zei de gouverneur daar, al zijn er vlak buiten de grenzen van zijn staat clusters van besmettingen aangetroffen. Florida reageert ook langzaam, al wonen daar veel oudere pensionado's.

Hoe Amerikanen naar de crisis kijken, hangt ook af van hun politieke voorkeur. Democraten zijn meer gealarmeerd dan Republikeinen. Onder linkse kiezers vertrouwt maar 14 procent erop dat president Trump de situatie goed aanpakt. Dat komt voor een deel omdat de zwaarstgetroffen gebieden in Amerika de grote steden zijn in linkse staten.

Deal
Lees ook:
Deal in VS over noodpakket corona: 2 biljoen dollar voor burgers, bedrijven en ziekenhuizen