Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Rechtszaak

WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet op borgtocht vrij, ondanks coronavirus

25 maart 2020 16:11 Aangepast: 25 maart 2020 18:23
Julian Assange op het balkon van de ambassade in Londen in 2012. In een verklaring voor de wereldpers dankte hij de president van Ecuador, die hem politiek asiel had verleend. Beeld © AFP

De Australische WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag in Engeland niet op borgtocht vrijkomen. Dat heeft een rechtbank in Londen vandaag bepaald.

Zijn advocaten hadden een verzoek tot vrijlating op borgtocht ingediend, omdat hun cliënt in de Britse gevangenis gevaar zou lopen op besmetting met het coronavirus.

Uitlevering

Assange zit vast omdat de Verenigde Staten om zijn uitlevering hebben gevraagd. De rechtbank in Londen moet beslissen of hij uitgeleverd wordt.

Die zaak mag hij niet in vrijheid afwachten omdat hij in 2012 vluchtte naar de Ecuadoriaanse ambassade toen hij voorwaardelijk vrijkwam. Sinds dat land vorig jaar zijn politiek asiel introk, moet Assange in de gevangenis afwachten of hij nu toch zal worden uitgeleverd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proces Assange van start: 'Uitlevering staat gelijk aan doodvonnis'

De Verenigde Staten proberen Assange al tien jaar lang in handen te krijgen. De Amerikaanse autoriteiten willen hem onder meer vervolgen voor het verspreiden van staatsgeheimen. Assange kan in de VS worden veroordeeld tot 175 jaar cel.

Geen uitlevering aan Zweden

Voordat Assange in 2012 de ambassade van Ecuador in Londen in vluchtte, wilde ook Zweden hem berechten. Assange werd ervan beschuldigd in 2010 twee vrouwen in dat land seksueel te hebben misbruikt. Hij heeft dat altijd ontkend.

In november vorig jaar stopte de Zweedse openbaar aanklager het onderzoek naar Assange omdat er te weinig bewijs was om de zaak door te zetten. Wel stelde ze daarbij niet te twijfelen aan de oprechtheid van de vrouw die de aanklacht tegen de Australiër had ingediend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore