Coronavirus

Zoon slachtoffer horrorbejaardenhuis: 'Waren we maar beter voorbereid'

25 maart 2020 15:03 Aangepast: 25 maart 2020 15:16
Ambulances rijden af en aan bij het 'horrorbejaardenhuis' Monte Hermoso Beeld © EPA

Agustin Seoane weet dat zijn vader gaat sterven. Dat kan vanavond al zijn. Of morgen. Veel meer tijd geven de artsen de 89-jarige Madrileen die besmet is met het coronavirus, niet.

Maandagavond nam Seoane al afscheid in het ziekenhuis. "Hem aanraken mocht niet. In beschermende kleding konden we tot 2,5 meter komen", vertelt Seoane. Hij kwam de volgende dag om 4.00 uur ’s ochtends afgemat en verslagen thuis en waste zijn kleren twee keer, zoals hem in het ziekenhuis was aangeraden.

Horrorbejaardenhuis 

Zijn vader liep de coronabesmetting op in wat bekend is komen te staan als het Madrileense horrorbejaardenhuis Monte Hermoso (Mooie Berg). In ieder geval twintig bejaarden zijn daar inmiddels overleden aan het virus, veel meer zouden nog besmet zijn. Familieleden wisten lange tijd nauwelijks wat zich binnen de muren van het bejaardentehuis afspeelde en hoorden plotseling dat dierbaren waren overleden.

Spanje op slot: massaal applaus voor zorgmedewerkers

Op 15 maart was de crisis in Spanje enorm. Sindsdien is er nog geen verbetering te zien in het land.

Inmiddels is Monte Hermoso een van de meest schrijnende brandhaarden in Madrid, waar het aantal besmettingen en coronadoden het hoogst is van heel Spanje.

Toen de situatie in het verzorgingshuis vorige week aan het licht kwam, bleek dit maar het topje van de ijsberg. Militairen die bejaardentehuizen moesten ontsmetten troffen door heel Spanje dode ouderen aan. Sommigen lagen nog in hun bed.

Besmet

Agustin bezocht zijn vader voor het laatst in Monte Hermoso op zaterdag 7 maart. Daarna mocht hij niet meer naar binnen. Toen hij een paar dagen later terugkwam zag hij ambulances af- en aanrijden.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog

RIVM: afgelopen 24 uur 80 doden, 852 nieuwe vastgestelde besmettingen

De zondag daarop werd duidelijk dat er al zeventien coronadoden waren. "Ik heb het toen niet aan mijn moeder verteld. Dat doe je niet als zoon", zegt Seoane, maar een paar dagen later wees onderzoek uit dat ook zijn vader besmet was met het coronavirus.

Even leek het goed te gaan. Hij had geen koorts en werd naar een hotel gebracht dat was ingericht om coronapatiënten met milde verschijnselen te verzorgen. Maar een paar dagen geleden gaf hij plotseling bloed over en bleek het alsnog helemaal mis te zijn.

Gebrek aan alles

Ondanks de verhalen die nu rondgaan over zorgpersoneel dat de benen neemt uit angst voor besmettingen ziet Seoane het bejaardentehuis en de verzorgers van zijn vader niet als schuldigen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

De Spaanse bejaardentehuizen zijn volgens Seoane nu eenmaal niet goed toegerust op medische complicaties, laat staan een pandemie. "Wat moeten de verzorgers met een gebrek aan maskers en handschoenen, dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Ze hebben echt met heel veel liefde voor mijn vader gezorgd. We kunnen niet zeggen dat deze helden van een paar werken terug nu opeens boeven zijn."

Eenzame uitvaart

Wat er na het overlijden van zijn vader precies gaat gebeuren weet Seoane nog niet. Misschien gaat zijn vader eerst naar de kunstijsbaan in Madrid die nu als mortuarium wordt ingericht voor de vele coronadoden, verwacht hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sterke stijging aantal coronadoden in Spanje: 514 doden in één etmaal

Net als bij leven kan hij ook na het overlijden niet van dichtbij afscheid nemen van zijn vader. Want vanwege besmettingsgevaar worden er geen uitvaartplechtigheden meer georganiseerd. "Hij heeft een mooi lang leven gehad. Waren we maar beter voorbereid op wat hier stond te gebeuren dan had het niet zo hoeven lopen", zegt Seoane.

Hij kan nu alleen nog maar kan afwachten. "Mijn broer en ik zijn allebei thuis bij ons gezin. Maar mijn moeder is helemaal alleen. Zij mag niet bij mijn vader zijn. En omdat zij ook besmet kan zijn, mogen wij niet naar haar toe."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore