Ga naar de inhoud
Buitenland

Deal in VS over noodpakket corona: 2 biljoen dollar voor burgers, bedrijven en ziekenhuizen

De Amerikaanse minister van Financien Steve Mnuchin maakte de deal bekend. Beeld © ANP

De Amerikaanse regering heeft overeenstemming bereikt met de Senaat over een noodpakket van 2 biljoen dollar om de economie te steunen. Dit noodpakket moet worden gebruikt om huishoudens, omvallende bedrijven en ziekenhuizen uit de brand te helpen. Er moet nog officeel gestemd worden over het plan, maar na vijf dagen van onderhandelen is er een akkoord.

Het is het grootste steunpakket dat ooit op de Amerikaanse economie is losgelaten. Er worden cheques van 1200 dollar (1110 euro) naar veel Amerikanen gestuurd om te stimuleren dat ze geld uit blijven geven. Kinderen ontvangen een bedrag van 500 dollar. Mensen die al veel verdienen, ontvangen geen cheque. 

In de Verenigde Staten zijn inmiddels zeker 55.000 mensen besmet met het coronavirus, mogelijk meer. Er kwamen al zo'n 780 mensen om het leven. Bedrijven krijgen, net als in Europa, harde klappen. Tienduizenden werknemers worden op korte termijn op straat gezet.

Fondsen van honderden miljarden

Naast de steun voor gezinnen wordt er een kredietprogramma van 367 miljard dollar opgezet waarin kleine bedrijven geld kunnen lenen. Er wordt ook een fonds van 500 miljard dollar opgetuigd voor staten, steden en sectoren die gebukt gaan onder de enorme kosten van de gezondheidscrisis en de economische gevolgen die het coronavirus veroorzaakt.

Zo
Lees ook:
Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

Van die 500 miljard dollar moet 425 miljard terechtkomen bij kleinere bedrijven, steden en staten. 50 miljard dollar wordt uitgetrokken voor luchtvaartmaatschappijen die het zwaar hebben, 8 miljard voor luchtvrachtmaatschappijen. 17 miljard euro gaat er naar bedrijven die belangrijk zijn voor de nationale veiligheid. 

De werkloosheidsverzekering wordt verlengd naar een periode van 4 maanden, waarbij in de meeste gevallen het volledige salaris van ontslagen werknemers wordt gedekt. Dat geldt ook voor zzp'ers en parttimers, die eerst niet onder de regeling vielen.

Er wordt 130 miljard dollar uitgetrokken om verschillende ziekenhuizen in het land te ondersteunen. De stimuleringsfondsen in verschillende staten en lokale overheden ontvangen samen nog eens 150 miljard om in de economie te pompen.

New
Lees ook:
New York zwaar getroffen, president Trump roept hulp van leger in

Plan met haast vormgegeven

Het plan is onder stoom en kokend water tot stand gekomen, na vijf dagen van intense onderhandeling. In eerste instantie was het plan half zo groot. De Democraten blokkeerden een eerdere versie van het plan om af te dwingen dat werknemersrechten beter beschermd werden en dat er een onafhankelijke toezichthouder zou komen voor een fonds van 500 miljard dollar dat bedoeld is om bedrijven in de problemen te redden.

De regering-Trump en de leiders van de twee partijen in de Senaat zijn eruit, maar de Senaat moet woensdag nog wel stemmen over het akkoord. Daarna moet de wetgeving nog door het Huis van Afgevaardigden. Dat is nog een puzzel, omdat ook de afgevaardigden te maken hebben met reisrestricties vanwege het virus.