Aan lot overgelaten

Spaanse leger vindt dode ouderen in bejaardentehuis

24 maart 2020 18:33 Aangepast: 24 maart 2020 18:45
Een bejaardentehuis wordt gedesinfecteerd nadat er een coronabesmetting is vastgesteld. Beeld © AFP

Tijdens het desinfecteren van bejaardentehuizen heeft het Spaanse leger zwaar verwaarloosde ouderen gevonden. Sommige bejaarden waren al overleden. "Er voltrekt zich een ramp in de zorg in Spanje."

De bejaarden lagen in bed. "Sommige ouderen hadden al dagen geen hulp meer gekregen en werden aangetroffen in slechte onhygiënische omstandigheden", laat het Spaanse ministerie van Defensie weten. Sommige patiënten waren bovendien besmet met het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom wordt er in Nederland zo weinig getest op het coronavirus?

In welke steden de bejaarden precies zijn gevonden, en om hoeveel doden het gaat willen de autoriteiten niet bekend maken. Wél dat het om meerdere bejaardentehuizen gaat. Volgens correspondent Alex Tieleman geeft dit aan hoe groot de problemen in de zorg in Spanje zijn vanwege het coronavirus.

Het dodental vanwege het coronavirus is gestegen tot boven de 2600. Alle patiënten drukken zwaar op het zorgstelsel: "Wat ik hoor is dat het grootste probleem de hygiëne is. Er is een groot tekort aan mondkapjes en beschermende kleding."

Door die slechte omstandigheden raken veel zorgmedewerkers besmet met het coronavirus. Al ruim 5000 zorgmedewerkers zijn ziek geworden. "En als ze zich ziek melden zijn er überhaupt geen vervangers om hun werk over te nemen. Er voltrekt zich een ramp in de zorg in Spanje, en daar is dit een sterk voorbeeld van."

Angst voor coronavirus

Volgens de Spaanse krant El Pais zou het personeel van de verpleeghuizen bovendien zijn vertrokken uit angst voor het coronavirus. Tieleman: “Mensen blijven ook thuis om te voorkomen dat ze het virus oplopen. Maar omdat het hier vaak gaat om privé-bejaardentehuizen is het toezicht van de overheid niet altijd even scherp. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn voor deze situatie.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronapatiënten in ziekenhuis zijn vooral ouderen en mensen met aandoeningen

Bovendien is er door het hoge aantal doden in Spanje een wachttijd ontstaan voor het ophalen van lichamen. Daarom liggen patiënten die zijn overleden soms wel meer dan een dag dood in bed voor ze worden opgehaald door het uitvaartcentrum. In El Pais vertellen zorgmedewerkers hoe erg ze dat vinden.

Onderzoek

Er is een onderzoek ingesteld naar de bejaardentehuizen. Volgens de Spaanse minister worden ouderen in de meeste tehuizen goed verzorgd. "Maar," zo zei ze op tv: "Degenen die hun werk niet goed doen zullen de consequentie daarvan merken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore