Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Inwoners Wuhan mogen na twee maanden de straat weer op, mits ze gezond zijn

24 maart 2020 08:31 Aangepast: 24 maart 2020 09:03
Medewerkers van een pas weer geopende fabriek in Wuhan lunchen op anderhalve meter van elkaar. Beeld © Getty

In de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het coronavirus uitbrak, mogen mensen voor het eerst in twee maanden tijd hun huis weer eens uit voor boodschappen of een ommetje. Toch gelden er voorlopig nog strenge beperkingen.

Gisteren kwamen de eerste kleine groepjes inwoners voor het eerst sinds 23 januari hun huizen uit in de centraal gelegen Chinese stad. Ook de eerste trein met werklui is weer aangekomen in Wuhan.

Groene code nodig

Zij mogen weer aan het werk als ze geen temperatuurverhoging hebben. Ook moeten ze met een door de overheid verstrekte speciale groene gezondheidscode op hun telefoon kunnen laten zien dat ze gezond zijn verklaard. 

Dat betekent nog niet dat de straten ineens weer volstromen. "Iedereen is nog erg voorzichtig", zegt een inwoner die twee maanden vastzat in Wuhan tegen The Guardian.

Reisverbod tot 8 april

Als alles volgens planning verloopt, geldt de strikte lockdown voor de zwaar getroffen inwoners van Wuhan nog tot 8 april. Als die voorbij is mogen zij - mits gezond - ook de stad zelf weer uit.

Dat is ook hoopvol nieuws voor de duizenden buitenlandse studenten, overwegend Afrikanen, die al sinds eind januari vastzitten in de stad en voor wie geen repatriëring was geregeld.

Het reisverbod in de rest van Hubei, de provincie waarin Wuhan ligt, wordt morgen al opgeheven. Volgens de lokale gezondheidscommissie kan dit omdat het aantal nieuwe besmettingen afgelopen donderdag naar nul was gedaald in Hubei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijlpaal in Chinese provincie Hubei: geen nieuwe besmettingen

Overigens is er ook wantrouwen over deze cijfers: de Chinese overheid zou veel minder testen, wat de snelle daling in het aantal besmettingen zou verklaren.

78 nieuwe besmettingen

Gisteren werden er 78 nieuwe besmettingen in het land vastgesteld. Daarvan zouden er 74 mensen naar China zijn gereisd vanuit het buitenland, aldus de nationale Chinese gezondheidscommissie. In Wuhan ging het om 1 besmetting, die niet gereisd had.  

Sinds de uitbraak van het virus in Wuhan raakten ruim 81.000 mensen in China besmet. Daarvan kwamen zeker 3270 mensen om het leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore