Ga naar de inhoud
Ondanks corona-crisis

President Trump verwacht dat 'economie snel weer normaal draait'

President Donald Trump tijdens de persconferentie. Beeld © AP

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat het land snel weer opengaat voor zaken. Volgens Trump zouden in Amerika meer doden kunnen vallen door de economische schade die het coronavirus aanricht dan door de ziekte zelf.

Dat vertelde hij gisteravond tijdens een persconferentie. Volgens de president kan de economische crisis die als gevolg van het virus ontstaat tot armoede en hogere sterftecijfers leiden. Trump waarschuwde eerder op Twitter dat 'de oplossing niet erger mag zijn dan het probleem'.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Economie snel opstarten

Volgens de president is de Amerikaanse economie 'niet gemaakt' om drie tot vier maanden stil te liggen en zou de economie op z'n vroegst volgende week weer kunnen opstarten.

Vooral staten die het minst zijn getroffen door het virus zouden weer open kunnen. In gebieden die wel veel last hebben van het virus, zoals New York, zouden noodmaatregelen langer kunnen gelden.

Correspondent Erik Mouthaan merkt nu al dat de staten verdeeld zijn. "Wie de strenge maatregelen in New York ontvlucht en naar Florida reist, moet daar 14 dagen in zelf-isolatie", schrijft Mouthaan. "Florida is overwinterplek voor heel veel mensen aan de oostkust van de VS."

Noodpakket

Trump kondigde tijdens de persconferentie ook aan het hamsteren van medisch hulpmateriaal tegen te gaan. Hij beloofde opnieuw een noodpakket ter waarde van twee biljoen dollar om de economie te ondersteunen.

New
Lees ook:
New York zwaar getroffen, president Trump roept hulp van leger in

Dat noodplan haalde het een dag eerder niet in de Amerikaanse Senaat, nadat de Democraten tegenstemden. Volgens Mouthaan vonden de Democraten het noodplan teveel een cadeautje aan grote bedrijven. Republikeinen reageerden daar woedend op: zij zeggen dat linkse parlementsleden de schuld hebben als mensen sterven aan het virus.

Er wordt momenteel over een nieuw pakket onderhandeld.

'Het Chinese virus'

De Amerikaanse president heeft ook laten weten dat de Aziatisch-Amerikaanse bevolking niet verantwoordelijk is voor het coronavirus.

Trump spreekt voortdurend over 'het Chinese virus' en heeft veel kritiek op de Chinese overheid. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times ervaarden Aziatische Amerikanen na die uitspraak veel meer racisme.

Op Twitter en in de persconferentie veranderde hij vandaag van standpunt. "Het zijn geweldige mensen en de verspreiding van het virus is niet hun fout, op wat voor manier dan ook", schreef de president. "Ze werken nauw samen met ons om het virus te bestrijden. Samen zullen we overwinnen."

Dierenartsen
Lees ook:
Dierenartsen leveren beademingsapparatuur, Fransen vast aan huis

35.000 Amerikanen besmet

In de VS zijn inmiddels bijna vijfhonderd patiënten overleden aan de gevolgen van het virus, meer dan 35.000 Amerikanen zijn besmet. Gisteren stierven volgens CNN voor het eerst meer dan honderd mensen in de VS op één dag aan het virus.

Zo jaagt de wereld op een coronavaccin

03:14
De wereld heeft 'm liever gisteren dan vandaag. Maar de jacht op een vaccin tegen het coronavirus is nog lang niet afgelopen. Verspreid over de wereld werken mensen in een race tegen de klok om het reddende vaccin te maken.