Nieuwe maatregelen

Drastische maatregelen Groot-Brittannië: alleen bij hoge uitzondering het huis uit

23 maart 2020 23:34 Aangepast: 24 maart 2020 05:52
Boris Johnson tijdens de toespraak van vanavond.

In de strijd tegen het coronavirus kondigt Groot-Brittannië vanavond nieuwe drastische maatregelen aan. Britten mogen per direct alleen hun huis uit als het echt niet anders gaat. Zo liet premier Johnson vanavond weten in een toespraak.

Voor Britten waren de geliefde pubs en restaurants al een week dicht, maar de nieuwe maatregelen die vanavond laat bekend werden gemaakt gaan nog een stuk verder. 

Zo gaan alle winkels dicht die spullen verkopen die niet voor de dagelijkse levensbehoefte nodig zijn. Zoals boekenzaken en kledingwinkels. Supermarkten en apotheken blijven wel open.

Één keer sporten

De Britse premier Johnson geeft zijn landgenoten een 'simpele opdracht' mee: "Blijf thuis, alleen als het absoluut noodzakelijk is." Zo mogen Britten nog wel het huis uit om naar werk te gaan.

Ook voor sporten mogen mensen het huis uit, maar niet vaker dan één keer per dag. Ook mag het huis verlaten worden om iemand met medische behoeften te helpen.

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan worden per direct alle publieke bijeenkomsten zoals huwelijken en feesten verboden. De Britse overheid maakt een uitzondering voor begrafenissen.

"Na een zonnig weekend zag Premier Johnson geen andere uitweg", zegt correspondent Anne Saenen. "Net als in Nederland trok een deel van de Britten de natuur in en hielden zich bepaald niet aan de aangeraden afstand. Het leven van de Britten wordt nu nog verder ingeperkt. Het huis uit zonder goede reden kan je een boete opleveren."

Miniatuurvoorbeeld
Verscherpte regels in Nederland

Scherpe nieuwe maatregelen tegen corona: dit zijn nu de regels

Zware weken

De maatregelen komen nadat vandaag het dodental met 54 slachtoffers opliep. In totaal zijn 335 Britten overleden, 6650 raakten besmet met het coronavirus. 

Volgens premier Johnson houden de verscherpte regels in ieder geval de komende drie weken stand. Weken die volgens hem zwaar zullen worden. "Veel levens zullen helaas verloren gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore