Ga naar de inhoud
Coronavirus

Nieuw-Zeeland over 48 uur volledig op slot, ondanks laag aantal besmettingen

In Australië staan mensen in de rij om een uitkering aan te vragen. Beeld © EPA

Hoewel er in Nieuw-Zeeland nog maar 102 mensen besmet zijn met het coronavirus, heeft premier Jacinda Ardern vandaag nieuwe maatregelen genomen. Het hele land gaat voor vier weken 'op slot'. Binnenlandse reizen worden onmogelijk gemaakt en alleen supermarkten en essentiële diensten zoals dokterspraktijken blijven open. Ook Australië gaat op slot en Saoedi-Arabië sluit het luchtruim.

De maatregelen in Nieuw-Zeeland kwamen als een verrassing, omdat er in het land nog maar 102 mensen zijn besmet met Covid-19. Vandaag steeg het aantal gevallen met 36, maar vrijwel alle besmettingen zijn door de autoriteiten te herleiden.

Toch grijpt de premier in: over 48 uur sluiten alle scholen, restaurants, cafés en niet-essentiële winkels.

'Tienduizenden levens in gevaar'

De maatregelen blijven sowieso vier weken van kracht. Er is een uitgebreid economisch plan om alle Nieuw-Zeelanders de komende weken 'van inkomen te voorzien'. "We moeten ons als land voorbereiden op zelf-isolatie", vertelt Ardern. "Als we dat niet doen kunnen tienduizenden burgers om het leven komen."

New
Lees ook:
New York zwaar getroffen, president Trump roept hulp van leger in

De premier zegt dat die consequentie 'simpelweg ondenkbaar is'. "Ik onderschat niet wat ik van Nieuw-Zeelanders vraag", zegt Ardern in haar toespraak. "Maar het alternatief zou zijn dat een deel van onze populatie wordt weggevaagd. Dat risico kan en wil ik niet nemen."

Veel mensen reageren opgelucht op het besluit van de Nieuw-Zeelandse autoriteiten:

Australië in lockdown

Ook Australië gaat in lockdown. Premier Scott Morrison kondigde vanochtend in een toespraak aan dat Australiërs zich moeten voorbereiden op lockdownmaatregelen die zes maanden van kracht kunnen blijven.

In Australië sluiten horeca, sportscholen en zwembaden. Maar andere faciliteiten, zoals winkelcentra, blijven open. De maatregelen zijn niet zo verregaand als in Nieuw-Zeeland en leiden in Australië tot verwarring. In het land zijn ruim 1.300 mensen besmet met het virus.

Nederlandse Annika kan Peru niet meer uit door lockdown

01:52
Duizenden Nederlanders zitten vast in het buitenland. Ze willen terug naar Nederland maar vanwege de coronacrisis is dat niet mogelijk. Annika zit vast in Peru, ze mag alleen nog de deur uit voor boodschappen.

In de Golfstaten worden ook maatregelen genomen om de uitbraak van Covid-19 te bestrijden. In Saoedi-Arabië is een avondklok ingesteld. Zo hoopt het land verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De beperkingen gelden dagelijks van 19.00 tot 06.00 uur voor een periode van drie weken en gaan vandaag in.

Luchtruim Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten sluiten het luchtruim voor minimaal twee weken. Luchtvaartmaatschappij Emirates meldde daarom eerst alle vluchten te staken, maar paste dat later aan. De maatschappij blijft evacuatievluchten uitvoeren naar een beperkt aantal bestemmingen om gestrande reizigers thuis te brengen.

Na
Lees ook:
Na Ryanair en KLM schrapt ook Easyjet groot deel van vluchten