Ga naar de inhoud
Maatregelen coronavirus

New York zwaar getroffen, president Trump roept hulp van leger in

President Donald Trump tijdens de persconferentie. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Trump stuurt het leger naar de zwaar getroffen staat New York. Die staat is inmiddels het epicentrum van de corona-uitbraak in de VS geworden. Intussen is de Amerikaanse Senaat het oneens over een steunpakket en moet een derde van de Amerikanen binnen blijven om verdere verspreiding tegen te gaan.

President Donald Trump gaf gisteravond een persconferentie, waarin hij beloofde niet te stoppen tot hij de strijd tegen het coronavirus gewonnen heeft. "Als dit voorbij is, zal de economie als een speer gaan", verzekerde Trump het Amerikaanse volk bijvoorbeeld.

Noodhospitalen

De nationale garde, een deel van het Amerikaanse leger, zal worden ingezet in de Amerikaanse staten New York, Washington en Californië. Het leger gaat vier noodhospitalen met duizenden bedden bouwen om patiënten met Covid-19 op te kunnen vangen. Volgens Trump worden er momenteel ook een half miljoen mondkapjes naar de Amerikaanse staat New York gebracht.

Olympische
Lees ook:
Olympische Spelen mogelijk uitgesteld, Canada doet dit jaar sowieso niet mee

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, waarschuwde gisteren al voor enorme tekorten van medische apparatuur. "We zijn zo'n tien dagen verwijderd van grote tekorten", liet De Blasio weten. "Als er niet meer beademingsapparatuur komt, zullen mensen overlijden."

Trump legt schuld bij China

Trump legde de schuld in zijn persconferentie gedeeltelijk bij China. Hij zegt 'een beetje boos' te zijn op het land, omdat 'cruciale informatie over de epidemie niet of laat werd verspreid'. Ook sprak de Amerikaanse president consequent van 'het Chinese virus', en niet van Covid-19.

Zo sloopt zeep het coronavirus van je handen

02:00
Handen wassen, handen wassen, handen wassen! Het komt in alle adviezen terug in de strijd tegen het coronavirus. Maar waarom eigenlijk? Dit is hoe je met zeep het coronavirus van je handen wegvaagt.

New York is epicentrum VS

De staat New York is inmiddels het epicentrum van de uitbraak in de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de besmette personen in de VS bevindt zich momenteel in New York. In alle vijftig staten zijn meer dan 33.000 patiënten besmet met Covid-19.

Zeker 400 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Ruim een derde van de Amerikanen is door de autoriteiten gevraagd om binnen te blijven, in een poging verspreiding van het virus te voorkomen.

'Het wordt alleen maar erger'

"Het wordt alleen nog maar erger", verzekerde De Blasio het Amerikaanse volk in een interview met NBC News. "Iedereen moet de waarheid weten. In april en mei wordt de situatie nog slechter."

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben een pakket aan steunmaatregelen tegen de economische klap van het nieuwe coronavirus tegengehouden. Het steunpakket, dat goed is voor bijna een biljoen dollar, moet bedrijven en werklozen door de coronacrisis helpen.

Steunmaatregelen

Volgens de Democraten is er te weinig geregeld voor medewerkers in de zorg. Ook vinden ze dat het steunpakket te veel gericht is op ondersteuning voor het bedrijfsleven. Het plan moest in de Amerikaanse Senaat 60 stemmen krijgen, maar eindigde met 47 stemmen.

Een aantal Republikeinse senatoren konden niet stemmen omdat ze in quarantaine zaten. De Republikeinse Senator Rand Paul is als eerste lid van de Amerikaanse Senaat positief getest op het coronavirus. 

De Democraten en Republikeinen gaan opnieuw om de tafel om het steunpakket op een andere manier vorm te geven. Als er geen akkoord komt, dreigen de Republikeinen om hetzelfde steunpakket opnieuw in stemming te brengen. Zij verwachten dan alsnog goedkeuring te krijgen voor de ondersteunende maatregelen. 

Bekijk de persconferentie van president Trump hier:

'Niet
Lees ook:
'Niet alle helden dragen een cape': zo ziet uren bikkelen op een Italiaanse ic eruit