Ga naar de inhoud
Coronavirus

'Niet alle helden dragen een cape': zo ziet uren bikkelen op een Italiaanse ic eruit

Alessia Bonari (23), verpleegkundige in een ziekenhuis in Milaan Beeld © Alessia Bonari

Veel gezichten van Italiaanse verplegers gaan momenteel de wereld over. Met selfies, die ze posten na een lange uitputtende dienst op de intensive care, laten zij zien hoe ze eraan toe zijn.

Het begon anderhalve week geleden toen de Milanese verpleegster Alessia Bonari deze foto op haar insta zette. 

Haar gezicht gebutst en vol striemen van de veiligheidbril en mondkapje dat ze de hele dag moet dragen. "Ik ben bang", schreef ze erbij. "Bang dat mijn mondkapje niet goed aansluit, of dat ik me per ongeluk toch heb aangeraakt met vuile handschoenen."

Verliefd op haar werk

Ze schreef dat ze toch elke dag naar haar werk gaat omdat ze verliefd is op haar werk en omdat het hard nodig is. En ze riep haar landgenoten op zich te gedragen en zich aan de regels te houden.

Het duurde niet lang of de foto ging de hele wereld over. Meer dan een miljoen mensen liketen haar post. En ze krijgt navolging van enkele collega's.

Het lijkt er op dat sommige foto's door een creatieve photoshopper wat meer contrast hebben gekregen, zodat de plekken in het gezicht wat sterker naar voren komen. Maar dat lijkt de meeste mensen op social media niet te deren. 

De reacties onder de berichten zijn dan ook hartverwarmend. "Niet alle superhelden dragen een cape", is er zo een. Een ander: "Bedankt voor al jullie harde werk en sorry voor al die idioten die denken dat het okee is om gewoon je normale leven door te leiden." 

Nederlandse ic-arts: 'We zijn klaar om 1000 coronapatiënten op te vangen'

01:49

Lombardije

Italië is momenteel het zwaarst getroffen land ter wereld in de coronacrisis. Meer dan 5400 mensen zijn het in land overleden aan de gevolgen van Covid-19. Bijna de helft van de slachtoffers viel te betreuren in de noordelijke provincie Lombardije.

Door het enorme aantal ernstig zieke mensen lopen intensive care afdelingen over, terwijl het aantal besmettingen nog steeds oploopt. Vandaag besloot de regering van het land tot nog verdergaande maatregelen: heel het land is nu zo zo goed als op slot.

Alleen essentiële bedrijven, zoals supermarkten en apotheken mogen open blijven.   

Olympische
Liveblog
Olympische Spelen mogelijk uitgesteld, Canada doet dit jaar sowieso niet mee