Ga naar de inhoud
'Blijf binnen!'

Nederlandse longarts vreest dat we Italië achternagaan: 'Waar zijn we mee bezig?'

Mensen wordt dringend verzocht om afstand te houden. Beeld © ANP

In Italië overleden gisteren 651 coronapatiënten. Alles wat we daar nu zien gebeuren, is het gevolg van het gedrag van Italianen van tien tot veertien dagen geleden, legt longarts Menno van der Eerden uit. Toen trokken Italianen massaal naar buiten vanwege het lekkere weer. Net zoals Nederlanders dit weekend deden. "Waar zijn we mee bezig?"

De Italiaanse viroloog Roberto Burioni is heel duidelijk op tv-zender Rai2 tegen zijn landgenoten: de Italianen doen het zelf. Elke keer als ze zich niet aan de lockdownregels houden, is dat tien tot vijftien dagen later terug te zien in het aantal coronapatiënten én het sterftecijfer. "We moeten begrijpen dat we het zélf doen", benadrukt hij.

'Het wordt heel ernstig'

De Nederlandse longarts Menno van der Eerden werkt in het Rotterdamse Erasmus MC en hij vreest daarom voor Nederland. Van der Eerden ziet namelijk de gelijkenissen tussen Italië en Nederland.

"In het weekend van 7 maart trokken veel Italianen eruit. Nu is de crisis daar op z'n top", zegt hij. "En in Nederland zijn we dit weekend ook massaal de deur uitgegaan. Er gaat nog een piek aankomen, het wordt heel ernstig."

Regering
Lees ook:
Regering Italië besluit tot vrijwel totale lockdown

Door het mooie weer gaven dit weekend veel mensen geen gehoor aan de oproep van het kabinet en zorgprofessionals om afstand te houden tot elkaar en zo veel mogelijk thuis te blijven.  

'Waar zijn we mee bezig?'

Burgemeesters en politie in badplaatsen riepen zaterdag mensen op vooral niet meer naar het strand te gaan. Gisteren kwam er een noodoproep van Natuurmonumenten: 'Ga naar huis,kom niet naar onze natuurgebieden'. Het zou zo druk zijn in parken en bossen, dat 1,5 meter afstand houden onmogelijk bleek. 

Longarts Van der Eerden: "Ik zag mensen heel dicht achter elkaar over bospaadjes lopen. Waar zijn we met z'n allen mee bezig?" 

IC-arts: 'We zijn klaar om 1000 coronapatiënten op te vangen'

01:49
Op dit moment liggen er 405 patiënten op intensive care-afdelingen.

Ook Nederlandse politici, zorgmedewerkers en andere instanties benadrukken enigszins boos, bezorgd of geïrriteerd hoe belangrijk het is dat mensen met klachten binnenblijven.

En dat we hoe dan ook 1,5 meter afstand houden van elkaar. "Doe. Effe. Normaal", twitterde VVD'ers Klaas Dijkhoff naar iedereen die niet aan social distancing deed.

Hoogspanning

De zorg staat onder hoogspanning, stelt Van der Eerden. "We zien alleen nog maar meer patiënten binnenkomen. Ik merk het aan mijn collega's, iedereen werkt zeven dagen in de week. De adrenaline giert door je lijf."

Zorgverleners moeten uitkijken dat ze niet ook zelf ziek worden, uitgeput raken en moe worden, waarschuwt Van der Eerden. "De drukste tijden gaan nog komen."

Afstand houden om corona...

01:17
...we zijn er nog niet zo goed in.

'Klaar voor 1000 patiënten'

Op dit moment liggen er 405 patiënten op intensive care-afdelingen in Nederland. Diederik Gommers, van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt dat de ic's in Nederland klaar zijn voor in totaal duizend coronapatiënten.

De Italiaanse viroloog Burioni richt zich tot de mensen thuis: blijf binnen. "Op dit moment is de hele wetenschappelijke wereld bezig om een geneesmiddel te vinden tegen deze ziekte. Dat heeft tijd nodig. Wij moeten ons deel doen en thuisblijven en op die manier helpen."

Nee,
Lees ook:
Nee, in Italië (of Nederland) is geen dodelijker coronavirus actief
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.