Nieuw-Zeeland

Helikopterpiloot vliegt quarantaine-weigerende toeristen naar politie

21 maart 2020 08:30
Een vliegtuig bij de Foxgletsjer. Beeld © Getty Images

Een helikopterpiloot uit Nieuw-Zeeland heeft voor een onverwacht einde van een rondvlucht gezorgd. Aan boord zaten twee toeristen uit Hongkong, die zich uit voorzorg twee weken in quarantaine hadden gemoeten. Toen de piloot daar lucht van kreeg, bracht hij de vakantiegangers direct naar de politie.

Piloot Rob Jewel vloog een helikopter volgeladen met toeristen over de bekende Foxgletsjer. Het is één van de makkelijkst bereikbare gletsjers ter wereld, en bovendien een toeristische trekpleister. 

Onraad

Toen een gids van Fox Glacier Guiding vroeg hoe lang het paar uit Hongkong in Nieuw-Zeeland was geweest, rook piloot Jewel onraad. Het stel zei namelijk maandag pas te zijn aangekomen, en kon dus onmogelijk twee weken in quarantaine zijn geweest. Daarop maakte Jewel rechtsomkeert en zette hij het tweetal af bij de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland verscherpt reisbeperkingen: 'Strengste ter wereld'

De Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern stelde afgelopen weekend 14 dagen quarantaine verplicht voor iedereen die de eilandengroep binnenkomt. Dus ook voor Nieuw-Zeelanders die zich in het buitenland bevinden.

Op de hoogte

"Bij aankomst in Nieuw-Zeeland waren ze bij immigratie op de hoogte gebracht van de regels voor zelfisolatie", vertelt de piloot aan het Nieuw-Zeelandse Newshub. "Dat had de verhuurder van hun camper hen ook verteld."

Ondanks dat de aankomstdatum bekend was, kwamen de twee dus toch aan boord. Tot verbazing van de piloot. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere landen waarschuwen burgers: 'Kom terug naar huis, nu het nog kan'

Het was niet het enige voorbeeld van eigenwijze vakantiegangers in Nieuw-Zeeland. Gisteren werd een Franse toerist betrapt in een kledingwinkel. "Hij had gezegd dat hij een vakantievisum had, en de dag ervoor was teruggekeerd uit Thailand', vertelde de winkelbediende.

'Dreigde mij aan te vallen'

Toen de toerist erop werd geattendeerd dat hij eigenlijk in quarantaine moest, reageerde hij schouderophalend en verliet de winkel. "Ik ging op zoek naar hem en vond hem, vroeg hem wat foto's van zijn paspoort en zijn naam", vervolgde de medewerker, die vond dat hij iets moest doen. "Toen dreigde hij mij aan te vallen."

De winkelbediende probeerde de politie in te schakelen. Daar kon hij op weinig hulp rekenen: "Ze zeiden dat het niet echt hun zaak was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore