Ga naar de inhoud
Buitenland

België gooit grens met Nederland dicht voor 'onnodige' reizen

Beeld © ANP

België heeft aan zijn grensovergangen in- en uitreiscontroles ingevoerd op 'niet-essentiële verplaatsingen' om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem. De maatregel is al ingegaan.

"In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", aldus De Crem. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd."

België sluit grenzen: 'Flauwekul'

01:20
Goedkoop tanken zit er voor Nederlanders voorlopig niet in.

 

Nederlanders en andere niet-inwoners die naar België komen, moeten de noodzaak daarvan aantonen. De Crem (Binnenlandse Zaken) raadt zakenreizigers aan een 'geloofwaardige werkgeversverklaring' op zak te hebben. Dat geldt ook voor grensarbeiders.

Toeristen, automobilisten die komen om goedkoper te tanken en eigenaren van een vakantiehuis op Belgisch grondgebied worden weggestuurd.

Nederlanders op zoek naar goedkope brandstof

Vooral de honderden Nederlanders die de afgelopen dagen in de grensstreek met België kwamen tanken, maar ook in groten getale naar de kust en de Ardennen afzakten, hebben het kabinet doen besluiten de Belgische coronamaatregelen streng te gaan handhaven.

De politie controleert ook in de havens, vliegvelden en eindstations van internationale treinen. Wie zich niet houdt aan het verbod op "niet-essentiële verplaatsingen" riskeert een boete tot 4000 euro of drie maanden gevangenisstraf.

Er geldt een reis- en samenscholingsverbod in België in verband met de coronacrisis. België grenst ook aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

Geldt ook voor mensen met vakantiehuis

Ook mensen die een vakantiewoning hebben in het land kunnen daar niet meer naartoe. "Elke verplaatsing naar de tweede verblijven op het Belgisch grondgebied is eveneens verboden. De federale politie en de lokale politiezones worden belast met de toepassing van deze beslissing", aldus De Crem. 

De Belgische federale regering werd eerder deze week beëdigd met de opdracht de strijd tegen het coronavirus in goede banen te leiden. De demissionaire regering kreeg daarvoor zes maanden volmachten waardoor besluiten niet langs het parlement hoeven en snel maatregelen kunnen worden genomen. 

Bron: ANP / RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore