'Eindelijk gerechtigheid'

Daders opgehangen om groepsverkrachting en moord 23-jarige Indiase studente

20 maart 2020 08:20 Aangepast: 20 maart 2020 11:17
De familie van het vermoorde meisje bij hun huis in Dew Delhi, onder wie de vader (l) en moeder (m). Beeld © EPA

Vier Indiase mannen die in december 2012 een 23-jarige studente in een bus op gruwelijke wijze hebben verkracht en vermoord zijn vandaag ter dood gebracht. De zaak zorgde voor grote woede en zwaardere straffen in het land.

Het slachtoffer, een 23-jarige studente fysiotherapie, werd in het rijdende voertuig door een groep dronken mannen verkracht, gemarteld met een metalen buis en vervolgens voor dood achtergelaten langs de weg.

Ze bezweek niet veel later aan haar verwondingen. Ook haar 28-jarige vriend werd ernstig mishandeld en uit de bus gegooid.

De vier daders werden in het najaar 2013 schuldig bevonden voor hun daad. Zij zijn vanmorgen opgehangen in de Tihar-gevangenis in de Indiase hoofdstad New Delhi, meldt BBC.

Ouders opgelucht

Dit tot grote opluchting van de familie van het slachtoffer. "Ik heb haar foto geknuffeld en gezegd dat we eindelijk gerechtigheid hebben", zei haar moeder enkele minuten na de executie. Haar vader liet weten dat zijn vertrouwen in de rechtspraak was hersteld. Buiten werd na de executie door een groep mensen feest gevierd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

92 verkrachtingen per dag: een plaag die India niet onder controle krijgt

In totaal waren zes mensen gearresteerd, een pleegde zelfmoord in zijn cel en de zesde verdachte was minderjarig ten tijde van de aanval en kwam in 2015 vrij na drie jaar jeugdgevangenis.

Strengere straffen

De geruchtmakende groepsverkrachting maakte wereldwijd veel los. Naast massale protesten zorgde het ervoor dat de Indiase wetten rondom seksueel geweld zijn aangescherpt, legde correspondent Eva Oude Elferink in New Delhi recent uit.

Zo is de definitie van verkrachting verruimd, zij politieagenten die verkrachtingszaken niet registreren zelf ook strafbaar en worden zaken sneller afgehandeld. Desondanks blijft verkrachting een plaag in India met jaarlijks tienduizenden gevallen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore