Coronacrisis, dit moet je weten

Nee, in Italië (of Nederland) is geen dodelijker coronavirus actief

19 maart 2020 15:48 Aangepast: 20 maart 2020 08:24
De oproep aan alle Italianen: 'state a casa' (blijf thuis) Beeld © EPA

Het aantal patiënten dat in Italië overlijdt door het coronavirus stijgt snel. Het heeft intussen China ingehaald als land met de meeste coronadoden. Hoe kan dat? Er is in ieder geval geen sprake van een dodelijker variant van het virus, zegt het RIVM.

De afgelopen 24 uur overleden 427 mensen aan het virus, waarmee het totaal aantal doden in Italië uitkomt op 3405. Het gaat om zo veel mensen tegelijkertijd dat mortuaria het aantal niet meer aankunnen. In Bergamo is het leger ingezet om de slachtoffers van Covid-19 naar andere plaatsen te vervoeren. Op de begraafplaats is geen plek meer.

Er doen verschillende percentages de ronde over hoe dodelijk het virus is. Ze variëren van onder de 1 procent tot 4 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt het op 3,4 procent.

Slachtoffers van het coronavirus worden in kisten gelegd. Slachtoffers van het coronavirus worden in kisten gelegd.

Kijk je per land, dan zie je verschillen. Dat heeft vooral te maken met hoeveel getest wordt. Het sterftecijfer is gebaseerd op het aantal vastgestelde besmettingen en sommige landen testen veel, andere juist weinig. Eigenlijk is het nog te vroeg om het sterftecijfer vast te stellen, omdat niet inzichtelijk is wie het virus onder de leden heeft (of heeft gehad).

Niet dodelijker

Dat het virus dat rondwaart in Italië dodelijker zou zijn dan in China, daar heeft het RIVM een heel duidelijk antwoord op. "Het virus verandert steeds, maar dat wil niet zeggen dat het dan een gevaarlijker of minder gevaarlijk virus wordt. Dus het virus dat rondwaart in Italië, in Duitsland, in Nederland is hetzelfde gevaarlijke virus."

De woordvoerder geeft een voorbeeld om het te verhelderen. "Iedereen krijgt een Opel Corsa, maar de ene krijgt een rode, de andere een blauwe en de volgende een paarse. Ze verschillen wel wat van elkaar. Maar een rode Opel Corsa rijdt niet anders dan een blauwe Opel Corsa. Het ene Covid-19-virus is dus even gevaarlijk als het andere Covid-19-virus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Deze maatregelen nemen andere Europese landen tegen het coronavirus

Oudere bevolking

Hoe kan het dan dat in Italië zoveel mensen sterven aan het coronavirus? Onderzoekers van de universiteit van Oxford geven twee verklaringen voor het hoge dodental.

De samenstelling van de populatie is anders. Italië kent een oudere bevolking: 1 op de 4 mensen in het land is ouder dan 65. In China is dat 1 op 8. Dat maakt Italië kwetsbaarder.

Ook het hechte familiecontact wordt aangewezen als een van de mogelijke oorzaken. Ouderen wonen vaker in huis bij hun kinderen en kleinkinderen. Ook is de omgang anders: er wordt meer geknuffeld en gezoend.

Zo heeft het virus zich de eerste twee maanden van het jaar makkelijk kunnen verspreiden. Het gebeurde nog voor alle maatregelen in Italië van kracht waren.

Nederland op slot gooien: wel of niet verstandig?

Veel landen om ons heen leggen het complete openbare leven plat. Maar ondanks het coronavirus mogen veel Nederlanders nog hun huis uit.

Wie gaat er dood?

Cijfers van de Italiaanse Gezondheidsraad bevestigen het beeld dat veelal oude mensen het slachtoffer zijn. De gemiddelde leeftijd van overlijden ligt op 81.

Bijna alle slachtoffers, ruim 99 procent, heeft onderliggend lijden. Uit de cijfers komt naar voren dat driekwart een te hoge bloeddruk had. Een derde van de gevallen kampte met diabetes. Ook was bij 1 op de 3 sprake van hartklachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore