Ga naar de inhoud
Noodprogramma

ECB komt onverwachts met gigantisch noodprogramma

ECB-voorzitter Christine Lagarde. Beeld © EPA

Om de economische pijn van de coronacrisis te verzachten, grijpt de Europese Centrale Bank (ECB) stevig in. Gisteravond werd na overleg besloten tot een extra opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 750 miljard euro.

Het opkopen van obligaties zorgt ervoor dat er extra geld in het systeem wordt gepompt, en dat de rentes op die obligaties dalen. Daarmee wordt lenen voor bedrijven en overheden goedkoper en kunnen ze dus makkelijker investeringen blijven doen.

'Alles doen'

In een verklaring zegt centralebankhoofd Christine Lagarde dat er bij de ECB 'geen limiet' is als het gaat om de toewijding aan de euro. Ook zullen de beleidsmakers bij de ECB volgens haar alles doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat.

Daarmee lijkt Lagarde te verwijzen naar de belofte van haar voorganger, voormalig ECB-president Mario Draghi. Die zei in 2012 'alles te doen' om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis.

Krachtige uitspraak 

De ECB kwam vorige week ook al met een pakket steunmaatregelen, onder andere een opkoopprogramma van 120 miljard euro en een lager rentetarief op leningen voor kleine en middelgrote bedrijven.

Op de financiële markten werd dat optreden niet heel enthousiast ontvangen. Veel analisten zeiden dat ze een krachtige uitspraak zoals Draghi die in 2012 had gedaan, bij Lagarde misten

Instapmoment:
Lees ook:
Instapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?

De situatie rond het coronavirus wordt de laatste dagen steeds nijpender. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deed gisteren een oproep aan de ECB om snel met nieuwe stappen te komen.

"Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden ingezet", zei hij. Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.

Tot einde jaar 

Het noodprogramma dat nu is aangekondigd, loopt in ieder geval tot eind dit jaar. Als de coronacrisis dan nog niet voorbij is kan de ECB ook volgend jaar nog verdergaan met het opkopen van staatsobligaties en schuldpapier van bedrijven.

De centrale bank kiest er net als vorige week voor om de rente ongemoeid te laten. De rente in Europa ligt al heel lang erg laag. Andere centrale banken besloten onlangs wel om de rente te verlagen. 

AEX
Lees ook:
AEX opent diep in het rood: ‘Geen reden om beurs te sluiten’