Ga naar de inhoud
Langzaam beter

Optimisme in China: zo staat het land er nu voor

De botanische tuin is weer toegankelijk Beeld © TASS

Na zeer ingrijpende maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken, lijkt in China het ergste voorbij. De laatste 24 uur kwam er één lokale besmetting bij. De strenge maatregelen zijn nog altijd van van kracht, maar er mag steeds een heel klein beetje meer. In Shanghai gaan vrijdag de musea weer open.

Het aantal coronabesmettingen in Europa stijgt nog altijd snel. In China was het sinds het begin van de uitbraak niet zo laag. Eén persoon in Wuhan werd positief getest. Daarbij moet worden opgemerkt dat bij nog eens 20 mensen corona is vastgesteld, maar zij raakten buiten China besmet.

Quarantainehotel

China is bang dat het virus via het buitenland opnieuw voet aan grond krijgt. Wie het land binnenkomt, wordt daarom uitgebreid onderzocht. Internationale reizigers die in Peking aankomen en positief testen, gaan direct naar het ziekenhuis. Reizigers zonder klachten worden twee weken lang verplicht ondergebracht in een quarantainehotel. De kosten van het verblijf moet zelf betaald worden.

Vooralsnog hebben alle maatregelen effect gehad. De cijfers die de Chinese overheid vrijgeeft, laten vanaf begin van de crisis het volgende beeld zien: het aantal besmettingen neemt in eerste instantie snel toe. Rond de derde week van februari stijgt het aantal opeens fors. De overheid besluit dan een andere meetmethode te gebruiken. Daarna wordt het aantal nieuwe besmettingen in een paar weken tijd tot een minimum teruggebracht.

81.000

China telt nu zo'n 81.000 besmettingen en bijna 3200 doden. Wuhan, de plek waar virus vandaag komt, is het zwaarst getroffen. De provincie Hubei, waar Wuhan de hoofdstad van is, telt 68.000 besmettingen.

Onder controle

De piek in het aantal besmettingen met corona lijkt sinds vorige week voorbij. Veertien tijdelijke ziekenhuizen in Wuhan gingen dicht en president Xi reisde er zelfs naartoe. Uit Wuhan vertrok gisteren een groep medici. Zij waren ingevlogen om te helpen. Hun taak zit er nu op.

In de miljoenenstad, waar het coronavirus voor het eerst uitbrak, is het nog altijd rustig op straat. Apotheken en supermarkten zijn open, maar in principe blijft iedereen nog in quarantaine.

Europa
Lees ook:
Europa in greep corona: deze maatregelen gelden in landen om ons heen

De stad met 11 miljoen mensen houdt dankzij online bestellingen een lijn met de buitenwereld. De mensen die thuis zitten laten vaak eten bezorgen. Er gaat weleens wat mis, maar veruit de meeste orders worden snel bezorgd.

In Wuhan valt op dat er iets meer auto's op straat rijden. Elders in de provincie waar het virus minder heeft toegeslagen, zijn de reisbeperkingen deels ingetrokken – al mogen mensen de provincie niet verlaten.

Parken weer open

In grote steden, zoals in Peking en Shanghai, worden sommige maatregelen teruggedraaid of iets versoepeld. Verschillende musea en parken en andere attracties openen weer hun deuren. Bij de ingang wordt wel je temperatuur opgemeten. Dat gebeurt op heel veel plekken. Bij restaurants bijvoorbeeld en bij de ingang van appartementencomplexen.

China zet gelikte filmpjes in om coronavirus te bestrijden

02:32
Om de bevolking ervan te doordringen dat met het coronavirus niet moet worden gespot, liet de Chinese overheid vorige maand propagandafilmpjes maken.

Zwembaden en sportscholen blijven wel dicht. Ook sportwedstrijden gaan niet door. Wel keert het merendeel van de voetbalclubs uit de Chinese Super League terug. Ze waren uitgeweken naar andere landen, maar schatten de risico's om besmet te raken in China nu lager in.

Technologie

De Chinese overheid blijft intussen een strakke regie houden en probeert een nieuwe golf besmettingen te voorkomen. In veel steden gaat het openbaar vervoer weer rijden. Ook mogen mensen in bepaalde sectoren weer aan het werk. Om te controleren of mensen niet ziek zijn, heeft een aantal provincies een digitaal controlesysteem met kleurcodes opgezet.

Op de telefoon wordt een code gescand. Bij groen mag je je vrij bewegen, bij geel is reizen niet toegestaan, en rood betekent in quarantaine blijven. Met de inzet van technologie wil China nieuwe haarden snel in kaart kunnen brengen om zo het virus voorgoed de kop in te drukken.

China
Lees ook:
China over coronavirus: we hebben het ergste gehad