Nieuw-Zeeland en Australië

Meerdere landen waarschuwen burgers: 'Kom terug naar huis, nu het nog kan'

18 maart 2020 04:15 Aangepast: 18 maart 2020 10:28
Ook in Nederland is het advies: reis alleen als dat 'strikt noodzakelijk' is. Beeld © ANP

Verschillende landen, waaronder Nieuw-Zeeland en Australië, roepen staatsburgers op om terug naar huis te komen, nu dat nog kan. Als mensen langer wachten, zijn vliegtickets mogelijk niet meer beschikbaar en sluiten landen grenzen. Ook in Nederland is het advies om alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is.

Zo roept het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland de ruim 80.000 staatsburgers die zich momenteel in het buitenland bevinden op om terug te komen. 

Grenzen sluiten

"De kans is groot dat luchtvaartmaatschappijen meer routes schrappen vanwege de drastische vermindering van het aantal passagiers", waarschuwde de Nieuw-Zeelandse minister Winston Peters van Buitenlandse Zaken vandaag. Dat schrijft de Nieuw-Zeelandse krant NZ Herald.

Ook vreest hij dat meer landen de grenzen sluiten, waardoor mensen onmogelijk terug kunnen keren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Melissa (22) zit vast in Marokko: 'Onrust om corona neemt hier met de dag toe'

Zijn Australische collega heeft een vergelijkbare boodschap. Het Australische ministerie van Buitenlandse zaken heeft inwoners van het land ook opgeroepen om huiswaarts te keren. Reizen is in deze situatie 'complex en moeilijk' en reizigers moeten rekening houden met gesloten grenzen en andere reisbeperkingen.

Omdat Nieuw-Zeelanders en Australiërs vanwege de enorme afstand tot andere landen afhankelijk zijn van een vliegreis om terug te komen, waarschuwen de ministeries ervoor dat 'het aantal mogelijkheden sterk afneemt'. Daarom worden ook Nieuw-Zeelanders in Groot-Brittannië opgeroepen om terug te keren, 'nu het nog kan'. 

Deel van Filipijnen 'op slot'

Vannacht kondigde ook een noordelijke regio van de Filipijnen aan 'op slot' te gaan. Het gaat om Luzon, het eiland met de meeste inwoners van de Filipijnen. De maatregel gaat aan het einde van de week in. Nu al zijn inwoners aan huis gebonden en zijn alleen essentiële winkels open. Maar op vrijdag zullen ook de grenzen sluiten en zal het vliegverkeer gestopt worden.

De 'duizenden buitenlandse reizigers' die zich op dit moment nog in het gebied bevinden, hebben nog een paar dagen om het gebied te verlaten. De aangekondigde maatregelen leidden tot files en verwarring in de regio, schrijft The Guardian.

In het noordelijke deel van de Filipijnen worden al strenge controles uitgevoerd. In het noordelijke deel van de Filipijnen worden al strenge controles uitgevoerd.

Groot-Brittannië: 'Verlaat Myanmar'

Britten die zich momenteel in het Aziatische land Myanmar bevinden, is ook aangeraden huiswaarts te keren.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat 'de medische zorg in het land onder druk staat en vliegroutes mogelijk worden geannuleerd'. In Myanmar zijn nog geen besmettingen met Covid-19 bekend, maar het land grenst aan China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis: veel Nederlanders in de stress door coronavirus

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde alle Nederlanders gisteren om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Voor alle landen geldt vanaf nu minimaal de zogeheten code oranje: alleen reizen indien strikt noodzakelijk. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Het advies geldt ten minste tot 6 april.

'Annuleer reisplannen'

"Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt nodig is", stelde het ministerie. "Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze."

Terug naar Nederland

Wie al in het buitenland is, moet bekijken of er mogelijkheden zijn om te vertrekken. "Samen met de reisbranche zoeken we naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers die dat willen, te laten terugkeren naar huis", liet het ministerie weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie: alleen nog naar buitenland als het strikt noodzakelijk is

De Schengenzone, waardoor je tussen 26 Europese landen vrij kunt reizen, is gisteren ook gedeeltelijk afgesloten. Alleen essentiële reizen worden nog toegestaan.

Grens tussen Canada en de VS

Canada en de Verenigde Staten zijn volgens CNN momenteel in overleg om een vergelijkbare maatregelen in te stellen. Als die regel er komt, mag er alleen nog in essentiële gevallen tussen Canada en de VS worden gereisd. Wat 'essentieel' precies inhoudt, wordt nu door de twee landen besproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie wil Schengengebied maand afsluiten

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

Veel verschijnselen van Covid-19-patiënten doen denken aan de griep. Maar het coronavirus is toch echt anders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore