Een land in lockdown: dit is de situatie in Italië

Heel Italië is sinds een week in lockdown. De maatregelen die de regering daar heeft genomen gaan verder dan in Nederland. Italianen mogen alleen naar buiten als ze daar een zwaarwegende reden voor hebben. Hoe is het om te leven in een land in lockdown?
Verslaggever in quarantaine
Verslaggever Eveline Rethmeier deed twee weken verslag vanuit Italië, van de Corona-uitbraak daar. Sinds woensdag is zij terug in Nederland, in thuisquarantaine. Ze blijft voor RTL Nieuws het Italiaanse nieuws op de voet volgen.
Via Skype houdt zij contact met het getroffen gebied, dit zijn haar bevindingen.
Stil in de straten van Venetië
Als je naar buiten gaat moet je dat zo kort mogelijk, en alleen doen. In de meeste gemeentes zijn de parken gesloten, omdat er toch samenscholingen ontstonden de afgelopen dagen.

Het water in de kanalen van Venetië is al decennia niet zo schoon geweest door het stilgevallen bootverkeer. Er zijn nu zelfs weer vissen in het water te zien.
Brandhaard van Europa
Italië was het eerste land van Europa dat te maken kreeg met een uitbraak van Corona. In Noord-Italië werd op 21 februari 2020 een cluster van besmettingen gedetecteerd, beginnend met zestien bevestigde besmettingen in de Noord-Italiaanse regio Lombardije.
Volgens experts heeft het virus zich de weken daarvoor vrij kunnen verspreiden. Het aantal besmettingen staat nu officieel op 27.980, maar in werkelijkheid zou dit hoger liggen.
Er wordt namelijk beperkt getest en mensen die lichte verschijnselen hebben wordt gevraagd ieder contact (ook met huisgenoten) te vermijden. Het aantal doden steeg opnieuw fors; 349 mensen stierven vandaag. In totaal zijn er nu in Italië 2.158 personen overleden aan het coronavirus.
Verlaten winkels en lege kassa's: ook Nederlanders in Italië worden geraakt
Voorzichtige hoop
In de zwaarst getroffen regio Lombardije vielen er de afgelopen 24 uur 202 slachtoffers. Hoofd Intensive Care in Bergamo (in Lombardije) Ferdinando Lorini zeg in een interview met RTL Nieuws dat de stijging in de lijn der verwachting lag. "Van deze strenge maatregelen zien we pas na twee weken de gevolgen."
"We zijn nu een ruime week onderweg. Ik verwacht eind deze week dat de druk op ons ziekenhuis iets zal afnemen. Ik ben dus voorzichtig positief, maar zie dat alleen gebeuren als iedereen zich aan de regels houdt."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Tekort aan zorgpersoneel
Het Rode Kruis in Italië deed vandaag een oproep aan beschikbaar medisch personeel om in de ziekenhuizen in het noorden van het land te helpen. Ook in de rest van Italië zijn grote zorgen. Zo is in Cingoli, een dorpje van 10.000 inwoners in de provincie Macerata, een verzorgingstehuis getroffen.
Van de veertig ouderen die er wonen zijn er 37 positief getest op het coronavirus, net als twee verpleegsters. Burgemeester Michele Vittori noemt de situatie dramatisch. "We proberen overal hulp te vragen, maar we krijgen geen respons. Ze zeggen alleen dat we de patiënten die positief zijn moeten isoleren en doen wat we kunnen doen. Maar hoe? We hebben helemaal geen artsen, of verpleegsters, of ook maar iets om het personeel daar te beschermen."


Ziekenhuizen Noord-Italië slaan alarm: 'Te veel mensen aan beademing'
Het bouwen van een dijk
Premier Giuseppe Conte kondigde maandagmiddag een pakket van 350 miljard euro aan om de Italiaanse economie te redden.
Conte: "We vinden dat we een overstroming niet met dweilen moeten proberen te bestrijden; we zijn bezig met het bouwen van een dijk om families en bedrijven te beschermen. We zullen niemand in de steek laten."