Ga naar de inhoud
Tijdens televisiedebat

Democratische presidentskandidaten uiten kritiek op aanpak coronavirus

Joe Biden en Bernie Sanders doen een elleboog-begroeting. Beeld © AFP

In hun eerste een-op-een debat hebben de Democratische presidentskandidaten Joe Biden en Bernie Sanders kritiek geuit op het optreden van Donald Trump. De twee Democraten vinden dat de Amerikaanse president niet goed omgaat met de uitbraak van het coronavirus.

Biden en Sanders vinden dat de president veel eerder de noodtoestand uit had moeten roepen. "Dit lijkt op oorlog. En tijdens een oorlog doe je alles dat nodig is om voor onze mensen te zorgen", zegt Joe Biden.

Volgens de Democraat moet het leger helpen bij het bouwen van ziekenhuizen.

Voor
Lees ook:
Voor het eerst meer besmettingen in andere landen dan in China

Ook Sanders viel Trump hard aan. "We moeten deze president het zwijgen opleggen. Omdat hij het werk ondermijnt van artsen en wetenschappers die de Amerikanen proberen te helpen." In de Verenigde Staten zijn tot nu toe 65 doden gevallen als gevolg van het coronavirus. 

Een van de kandidaten moet het later dit jaar opnemen tegen de zittende president Donald Trump. Biden staat momenteel aan kop, maar nog niet alle staten hebben voorverkiezingen gehouden.

Zonder publiek

Het debat tussen de twee zou plaatsvinden in Phoenix, maar werd vanwege de uitbraak van het coronavirus verplaatst naar een studio in Washington. Er mocht geen publiek aanwezig zijn. Toen de twee kandidaten het podium betraden, gaven ze elkaar een elleboog-begroeting.

Super
Lees ook:
Super Tuesday: nu toch echt nek-aan-nekrace tussen Biden en Sanders

Tijdens het debat liet Joe Biden weten een vrouw als vicepresident aan te willen stellen. "Als ik tot president wordt gekozen, zal mijn kabinet op het land lijken. En ik beloof dat ik een vrouw zal benoemen en kiezen als vicepresident."

Progressieve vrouw als vicepresident

Sanders wilde zo ver niet gaan, maar zei dat het wel waarschijnlijk is dat ook hij voor een vrouw gaat. "Voor mij gaat het niet alleen om het nomineren van een vrouw, het moet een progressieve vrouw zijn. En er zijn progressieve vrouwen beschikbaar. Dus ik heb een sterke neiging in die richting."

Het debat komt twee dagen voor de voorverkiezingen in Arizona, Illinois, Ohio en Florida. Die staten hebben laten weten de stembusgang gewoon door te laten gaan. Er worden wel extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de stemhokjes schoon blijven.

Wie gaat proberen Trump te verslaan? Dit zijn de voorverkiezingen

02:24
Correspondent Erik Mouthaan legde voorafgaand aan de voorverkiezingen uit hoe de Democratische presidentskandidaat gekozen wordt.