Zwaar getroffen gebied

Ontluisterend: tien pagina's met overlijdensadvertenties in Bergamo

15 maart 2020 10:39
Een greep uit de overlijdensadvertenties op 13 maart. Beeld © Screenshot Twitter

Pasten de overlijdensadvertenties van een regionale krant in Bergamo (Noord-Italië) begin februari nog op anderhalve pagina, inmiddels is de situatie helemaal anders.

Bergamo, een stad in Noord-Italië, is één van de zwaarst getroffen coronagebieden. Er zijn in korte tijd zo veel mensen aan corona overleden, dat het openbare leven er volledig tot stilstand is gekomen.

Hoe ernstig de situatie in het Bergamo is, wordt duidelijk bij het zien van het aantal overlijdensadvertenties L'Eco di Bergamo, de lokale krant van Bergamo.

Begin februari

Op een filmpje is te zien dat een man eerst de krant van 9 februari openslaat, en bladert naar de overlijdensadvertenties. Op die datum had Italië slechts drie bevestigde gevallen mensen die besmet waren met het coronavirus. De overlijdensadvertenties pasten nog op anderhalve pagina.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Vervolgens opent de man een uitgave van dezelfde krant, maar dan op 13 maart, toen het totale aantal besmettingen in Italië tot 17.600 was gestegen, inclusief 1266 doden.

10 pagina's vol

Langzaam bladerend en tellend, laat hij 10 volledige pagina's met overlijdensberichten zien. Het is niet duidelijk of alle overledenen gestorven zijn aan het coronavirus. Ook gelden deze cijfers uiteraard niet voor heel Italië.

Toch geeft onderstaand filmpje een ontluisterend beeld van de situatie in Bergamo:

Ruim 21.000 besmettingen

In heel Italie zijn op dit moment 21.157 mensen besmet. Er zijn 1441 mensen overleden en 1966 mensen genezen van het coronavirus.

De zorg in de getroffen gebieden in Italië staat onder grote druk. Ook Nederlandse IC-artsen maken zich grote zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tilburgse IC-arts: 'We bereiden ons voor op Italiaanse toestanden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore