Ga naar de inhoud
Iedereen in quarantaine

Nieuw-Zeeland verscherpt reisbeperkingen: 'Strengste ter wereld'

Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern. Beeld © AFP

De Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern heeft vanwege het coronavirus nieuwe reisbeperkingen aangekondigd. Alle reizigers die vanuit het buitenland naar Nieuw-Zeeland komen moeten 14 dagen in quarantaine.

De maatregel gaat dit weekend in en geldt voor iedereen, dus ook voor Nieuw-Zeelanders die zich momenteel in het buitenland bevinden. Alleen personen die vanuit de Pacifische Eilanden naar Nieuw-Zeeland komen hoeven niet in quarantaine. Die eilandengroep had eerder de grenzen al gesloten. 

Pleidooi
Lees ook:
Pleidooi voor sluiten scholen, ingelast overleg op ministeries

Geen hand of knuffel

Volgens Ardern zijn de maatregelen 'de strengste ter wereld'. Alleen Israël en enkele kleine eilanden hebben vergelijkbare regelgeving. Cruiseschepen zijn de komende drie maanden ook niet meer welkom in Nieuw-Zeeland en inwoners wordt verzocht elkaar geen hand of knuffel meer te geven. Grote evenementen worden ook afgelast.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse wetenschappers claimen vondst antilichaam tegen corona

'Geen excuses'

"Ik maak geen excuses voor deze maatregelen", vertelde de minister-president gisteren tijdens een persconferentie. "Dit zijn nieuwe tijden." Nieuw-Zeelanders die van plan waren op reis te gaan, verzoekt ze thuis te blijven. "Ga niet! Ontdek je achtertuin."

Toeristische industrie

De quarantainemaatregel treft vooral de toeristische industrie in het land hard. Veel bedrijven die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen zullen het door de maatregelen zwaar krijgen. De regering kondigde aan hulp te bieden aan getroffen bedrijven.

Ook luchtvaartmaatschappij Air New Zealand, die grotendeels in handen is van de staat, krijgt een zware klap te verduren. Meer dan veertig procent van de vluchten zijn internationaal. 

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Zelf-isolatie

Reizigers die na zondagnacht aankomen in Nieuw-Zeeland, zal worden gevraagd om zelf twee weken in quarantaine te gaan. Hoe ze dat precies moeten doen, maakt de regering later bekend.

Zo komen er bijvoorbeeld adviezen over de manier waarop reizigers het openbaar vervoer moeten gebruiken als de quarantaine-wetgeving op hen van toepassing is.