Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Spanje roept noodtoestand uit om corona en zet het leger in

Liefde in tijden van corona. Een bruiloft in Madrid. Beeld © EPA

In Spanje geldt vanaf morgen de noodtoestand, zegt premier Sanchez. Dat betekent dat ook het leger wordt ingezet om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan.

De noodtoestand houdt verder onder andere in dat producten op rantsoen gaan. Ook kan de overheid mensen die besmet zijn met het virus verplichten om in quarantaine te gaan. 

De regering kan daarnaast de controle overnemen van belangrijke industrie en privéondernemingen, zoals privéziekenhuizen. Verder kunnen er extra maatregelen worden genomen om de voorraden van drinkwater en voedsel veilig te stellen. De noodtoestand duurt zeker twee weken.

Spanje
La Liga
Spanje legt voetbalcompetitie voorlopig stil

Spanje is na Italië het hardst getroffen land in Europa. Momenteel zijn er ruim 4200 besmettingen bekend en 120 mensen overleden.

10.000 besmettingen

De Spaanse regering zegt er alles aan te doen om de virusuitbraak in te dammen. Iedereen moet daarbij helpen. "Het hangt van ons af", zegt premier Sanchez. Hij vreest dat er begin volgende week meer dan 10.000 bevestigde besmettingen zullen zijn.

Ook in de Spaanse hoofdstad Madrid worden maatregelen genomen. Daar gaan alle kroegen, restaurants en winkels vanaf morgen dicht.  Alleen supermarkten en apotheken mogen open blijven. 

Nood in Madrid

De centrale regio Madrid telt de meeste besmettingen. Dat legt een grote druk op de gezondheidszorg. Er ontstaan tekorten aan mondkapjes en andere medische producten.

 

Europa
Zoek op
Europa in greep corona: deze maatregelen gelden in landen om ons heen

Madrid overweegt zelfs extra ziekenhuiskamers te maken in hotels. Twee hotelketens hebben al toestemming gegeven. 

'Stille orkaan'

De vicepresident van de gemeente Madrid, Ignacio Aguado, zegt tegen de Spaanse zender TVE dat er geen tijd meer is: "Mensen moeten thuis blijven. Als het niet vrijwillig is, dan moeten we de overheid vragen om het te verplichten. Dit is een stille orkaan."

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Ook in de regio Catalonië worden drastische maatregelen genomen. Daar zijn sinds gisteravond meerdere steden van de buitenwereld afgesloten. In het gebied wonen zo'n 60.000 mensen.

In en rond de stad Igualada, op ruim veertig kilometer van Barcelona, is een flinke uitbraak van het virus gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore