Ga naar de inhoud
Buitenland

Virusuitbraak in China en Hongkong ingedamd: dit zijn de lessen

Een wijk in Peking wordt gedesinfecteerd. Beeld © EPA

Volgens China is de ergste piek van de corona-epidemie bij hen voorbij. Ook kleinere landen zoals Hongkong en Singapore lijken effectief het virus te bestrijden. Twee experts verklaren de aanpak en wat Nederland hiervan kan leren.

Het aantal gemelde nieuwe besmettingen met Covid-19 in China daalde gisteren naar 25 en vandaag zelfs naar 8, volgens de Chinese autoriteiten. Hoewel het nog te vroeg is om victorie te kraaien, is dat het laagste aantal sinds de publicatie van de besmettingscijfers in januari.

Relatief betrouwbare data, zegt gezondheidsexpert Remco van de Pas van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en extern onderzoeker van onderzoeksinstituut Clingendael. "Het hoogtepunt is echt voorbij. Na alle kritiek speelt China sinds eind januari open kaart om de schade te beperken. Bovendien is hun datasysteem door alle moderne technologie diep in de maatschappij geïntegreerd."

Lockdown

Hij wijst op twee belangrijke oorzaken, waarbij het moeilijk te zeggen is welke doorslaggevend is. De eerste laat zich raden: de ingrijpende lockdown en snelle opbouw van noodziekenhuizen in miljoenensteden zoals Wuhan, waar de uitbraak begon.

Van de Pas: "Maatregelen die op deze schaal ongekend zijn in de wereld. Ook in andere steden zoals Peking werden veel openbare gelegenheden gesloten. Mede hierdoor is de piek snel bereikt."

Warmer weer

De andere oorzaak is volgens hem het warmere weer. "De hogere temperatuur en luchtvochtigheid heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd dat de uitbraak terugvalt. Uit onderzoek blijkt 8,7 graden Celsius de optimale temperatuur voor verspreiding."

China
Lees ook:
China over coronavirus: we hebben het ergste gehad

Hoewel nog onduidelijk is hoe snel dat risico precies afneemt bij hogere temperaturen, komt het voorspelde warme weer in Nederland van de komende dagen op een goed moment. Van de Pas: "We weten van andere coronavirussen dat de verspreiding kan afnemen. Het kan echter ook betekenen dat later in het jaar het coronavirus weer terugkeert als een zogenoemde seizoensgriep."

Afstand houden

In Hongkong zijn ze minder rigoureus te werk gegaan, maar is er wel sprake van strikte vorm van  'social distancing', oftewel zoveel mogelijk afstand houden, sociale activiteiten beperken en waar het kan thuisblijven.

China
Lees ook:
China ademt schonere lucht (en dat komt door het coronavirus)

Iets wat zeer effectief is, zegt hoogleraar klinische virologie Bert Niesters van het UMC Groningen. "De kans dat je elkaar in nabijheid besmet, is nog altijd het grootst. Dus studenten niet naar college laten komen is goed, maar ze moeten dan niet massaal in de kroeg gaan zitten. Je moet nadenken wat je doet", zegt hij.

Hij wijst naast Hongkong op Singapore, waar mensen massaal thuisblijven, afstand van elkaar houden en ook alle scholen dichtzijn.

Nederland
Lees ook:
Nederland weert vluchten uit vier risicolanden om coronavirus

"Ik snap dat de vergaande maatregelen in Azië bij ons ondenkbaar zijn, maar als het virus zich hier verder verspreidt, worden de problemen ook groter. Het grote verschil is dat daar alle scholen dicht zijn. Dat is maatschappelijk een lastig besluit, maar het werkt wel."

'Alle scholen dicht'

Zijn advies daarom: alle scholen - middelbare scholen en basisscholen - twee weken dicht, en vervolgens kijken of nog eens twee weken sluiting nodig zijn. Niesters: "We weten dat kinderen niet ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden, maar iedereen is vatbaar voor het virus. Ga maar eens naar een kindercrèche waar iedereen zit te snottebellen. Dat geldt ook voor dit virus."

Nauwelijks
Lees ook:
Nauwelijks ziek, wel besmettelijk: dit doet corona bij kinderen

Het ultieme doel moet volgens de viroloog zijn om de druk op de gezondheidszorg te verminderen of uit te smeren over een langere tijd. "Dus houdt waar het kan afstand van elkaar, zoals bij vergaderen op het werk."

Belang van hygiëne

Los daarvan wijzen de medische experts beiden op het belang van hygiëne, dat in de Aziatische landen niet onderschat wordt. Van de Pas: "Ben voorzichtig, ga thuiswerken en geef geen handen meer."

Dat laatste is ook al belangrijk bij de gewone griep (het influenzavirus), benadrukt Niesters. "Bij een griepepidemie sterven in Nederland jaarlijks 2.900 tot 9.500 mensen. Iedereen schrikt van enkele duizenden doden door het nieuwe coronavirus. Maar dat is de realiteit."

Thuiswerken door corona is niet voor iedereen gemakkelijk

00:56
Voor bijvoorbeeld zzp'ers in de horeca zijn het onzekere tijden.

Abnormale dingen zoals hamsteren of massaal op het virus testen, zoals in Singapore en Zuid-Korea, moeten we volgens de twee experts dan ook juist niet doen.

Van de Pas: "Dat heeft voor de verdere verspreiding geen enkele zin. Ik denk dat de genomen maatregelen van het kabinet adequaat zijn. We moeten vooral duidelijk maken dat dit probleem behapbaar is. Het is geen virus dat niet behandeld kan worden. Het belangrijkste is het voorkomen van paniek."