Van startbaan geschoten

Turkse vliegtuigcrash: Nederlandse copiloot begreep instructies niet

13 maart 2020 02:27 Aangepast: 13 maart 2020 09:34
Het wrak van het Turkse vlieguig Beeld © AFP

Het vliegtuigongeluk waarbij een Turks toestel vorige maand van de landingsbaan in Istanbul slipte en in stukken brak, zou zijn veroorzaakt door een miscommunicatie tussen de Nederlandse copiloot en de Turkse verkeerstoren. Bij de crash kwamen drie mensen om het leven en raakten 179 mensen gewond, onder wie de copiloot.

Het toestel van Pegasus Airlines raakte vorige maand na de landing van de baan en brak in drie stukken. Dat gebeurde op de landingsbaan van luchthaven Sabiha Gokcen in Istanbul.

Miscommunicatie

Volgens Turkse media en een onderzoeksrapport dat is ingezien door persbureau Reuters, was er een ernstige miscommunicatie tussen de Nederlandse copiloot en de Turkse verkeerstoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig Istanbul breekt in stukken na landing: 1 dode en 157 gewonden

Turkse instructies luchtverkeersleiding

Vanwege slechte weersomstandigheden zou de Turkse luchtverkeersleiding de piloten hebben geïnstrueerd om de landing af te breken. Volgens het rapport deden ze dat echter in het Turks. Omdat de Nederlandse copiloot die instructies niet begreep, werd de landing ingezet.

Correspondent Olaf Koens verbaast zich vooral over het feit dat de luchtverkeersleiding geen Engels maar Turks sprak:

Op de landingsbaan slaagde het toestel er niet in om op tijd af te remmen. Door de natte landingsbaan had het toestel aan het einde van de startbaan nog altijd een snelheid van 60 knots (zo'n 110 km/u). Het toestel slipte daardoor van de baan en viel zo'n 30 tot 40 meter naar beneden.

Romp brak in stukken

De romp van het vliegtuig brak daardoor in stukken. Het voorste deel van het toestel raakte geheel los van de rest. Ook het staartstuk brak af. Drie mensen kwamen om en 179 anderen raakten gewond. Ook de copiloot raakte gewond. Hij belandde in het ziekenhuis, maar over zijn toestand werd niets bekendgemaakt.

Gefilmd: vliegtuig schiet van landingsbaan

Bekijk hier hoe het toestel van de natte landingsbaan schiet en zo'n 30 tot 40 meter naar beneden stort.

Paniek vanwege blikseminslag

In het onderzoeksrapport staat dat de piloten zo'n zes minuten voor de landing in paniek raakten vanwege een blikseminslag. Dat is te horen op de audio-opnamen die in de cockpit zijn gemaakt.

Zowel de gezagvoerder als de copiloot zijn door de Turkse autoriteiten ondervraagd. De Nederlandse copiloot is vrijgelaten, de gezagvoerder zit momenteel nog vast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse copiloot gewond bij crash Turks vliegtuig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore