Ga naar de inhoud
Tijdelijke regeling

Europese Unie: '2000 euro voor iedere migrant die Griekse eilanden verlaat'

Een Syrische familie in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Beeld © AFP

De Europese Unie biedt vluchtelingen die de Griekse eilanden vrijwillig verlaten een vergoeding van 2000 euro. Het aanbod is alleen de komende maand geldig. Europa hoopt zo de 'totaal onacceptabele' leefomstandigheden in de Griekse vluchtelingenkampen te verbeteren.

Dat schrijven buitenlandse media

Twee weken geleden gooide de Turkse president Erdogan 'de poorten naar Europa' open. Die beslissing nam hij nadat bij een aanval 33 Turkse militairen in het Syrische Idlib omkwamen. Door het besluit kwam een nieuwe stroom vluchtelingen op gang.

Grote onrust

Het vluchtelingenkamp op Lesbos is echter al lange tijd overvol. Het grootste kamp Moria barst met bijna 20.000 mensen uit z'n voegen. De grote onrust en confrontaties tussen de bevolking en hulpverleners, zijn er bijvoorbeeld ook gevaarlijk voor Nederlandse vrijwilligers.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse vrijwilligers vluchten van Lesbos: 'De onmacht is groot'

Vertrekvergoeding

Om de situatie op de Griekse eilanden te verlichten, komt de Europese Unie nu met een voorstel. Vluchtelingen die vrijwillig vertrekken, krijgen een vergoeding van 2.000 euro. Vooral vluchtelingen die een thuis hebben om naar terug te keren en daar betere leefomstandigheden kunnen verwachten dan op de Griekse eilanden zullen waarschijnlijk gebruikmaken van de regeling.

Migranten kunnen alleen de komende maand gebruik maken van het aanbod. Zo wil Europa voorkomen dat er een nieuwe stroom vluchtelingen op gang komt vanwege de regeling.

Artikel gaat verder onder de video.

Grieken zijn het zat: asielzoekers niet meer welkom op Lesbos

02:10
Waar de inwoners van het eiland Lesbos de migranten eerst verwelkomden, zijn ze er onderhand helemaal klaar mee: "We zijn moe."

Duizenden keerden al huiswaarts

EU-commissaris Ylva Johansson van migratie noemt de maatregel noodzakelijk omdat de leefomstandigheden op de Griekse eilanden 'totaal onacceptabel' zijn. De regeling biedt 'een mogelijkheid voor een beperkte groep'. Johansson hoopt dat zo'n 5.000 economische vluchtelingen gebruik gaan maken van de regeling en de vluchtelingenkampen verlaten.

Het is gebruikelijk dat de Europese Unie geld geeft aan migranten die huiswaarts keren. Normaal bedraagt die vergoeding zo'n 370 euro. Sinds 2016 hebben ruim 18.000 migranten gebruik gemaakt van de regeling.

Griekenland
Lees ook:
Griekenland weigert asielaanvragen en roept noodsituatie uit aan de grens