Ga naar de inhoud
Wel goederenverkeer

Trump verbiedt vliegreizen van Europeanen naar VS om corona

President Trump tijdens zijn verklaring over het coronavirus. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump beperkt het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf morgen middernacht (lokale tijd) voor een periode van dertig dagen. De maatregel moet verdere verspreiding van het coronavirus in de VS voorkomen.

Alleen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk komen het land de komende maand nog via het vliegtuig binnen. Ook zei Trump dat er uitzonderingen gelden voor Amerikanen in het buitenland die 'de juiste testen' hebben ondergaan. 

'Zullen virus verslaan'

"De maatregelen die we hebben genomen zullen worden aangepast naarmate de situatie verandert", sprak de president vannacht in een verklaring vanuit zijn Oval Office. "Ik ben ervan overtuigd dat we de dreiging voor onze burgers hiermee terug zullen brengen en dit virus uiteindelijk zullen verslaan."

De president meldde eerst dat het verbod ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS zou treffen, maar nam dat later terug. "De beperking stopt mensen, niet goederen."

Weinig VS-reizigers bang dat ze niet terugkomen

02:11
'Als ik langer moet blijven, is het is gewoon een extra vakantie in de zon.'

"Trump neemt een drastische maatregel", zegt VS-verslaggever Ruben Leter over het inreisverbod, "maar de vraag is hoeveel het helpt. Elke dag raken meer en meer Amerikanen al besmet met het coronavirus. Mede dankzij een gebrek aan tests weten we niet in hoeverre het virus zich al heeft kunnen verspreiden."

Het is opvallend dat Groot-Brittannië de dans ontspringt, zegt Leter. "Voor inwoners daarvan gelden de restricties niet, terwijl het virus ook daar is uitgebroken."

Reisverbod China en Iran

Trump zei tijdens zijn verklaring dat de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de VS en niet vroeg genoeg was gestopt met vluchten van China naar Europa. De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

In de Verenigde Staten zijn momenteel meer dan 1200 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het longvirus kostte 38 mensen het leven. 

Parkeergarage met drive-in-coronatest: België heeft er eentje

01:44
In een ziekenhuis in het Belgische Luik worden mensen getest op het coronavirus in de ondergrondse parkeergarage.

Maatregelen in de Amerikaanse sport

In de Verenigde Staten werden vannacht meerdere maatregelen aangekondigd, vooral op het gebied van grote evenementen. Zo werd de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA voor onbepaalde tijd stilgelegd nadat bij een speler van Utah Jazz het coronavirus werd vastgesteld. Wedstrijden in het kader van het populaire March Madness, een toernooi waarbij de beste basketbalteams van universiteiten het tegen elkaar opnemen, worden afgewerkt zonder publiek. 

Acteur
Lees ook:
Acteur Tom Hanks en zijn vrouw besmet met coronavirus