Brutale oplichting

Lange straffen voor miljoenenroof met maskers Franse minister

11 maart 2020 21:44 Aangepast: 11 maart 2020 22:12
De twee hoofdverdachten krijgen zeven en elf jaar cel. Beeld © AFP

Ze wisten tientallen miljoenen bij elkaar te liegen door zich voor te doen als een Franse minister. Met een siliconen masker dat op de politicus moest lijken wisten twee Frans-Israëlische criminelen Franse en internationale instanties en invloedrijke personen op te lichten. Ze moeten nu allebei voor jaren de cel in.

Of het masker nou echt goed leek? Daarover kun je lang discussiëren. Maar allerlei hooggeplaatste figuren dachten daadwerkelijk dat ze met minister van Defensie Jean-Yves Le Drian van doen hadden en de dieven maakten op die manier zo'n 50 miljoen euro buit. 

Oordeel zelf: links de echte Le Drian, rechts de imitator (still uit skypegesprek) Oordeel zelf: links de echte Le Drian, rechts de imitator (still uit skypegesprek)

Verkleed als de nep-minister vroegen ze via de telefoon of skype om financiële steun voor geheime Franse operaties, zoals betaling van losgeld voor ontvoerden, strijd tegen het terrorisme of bevrijding van Franse gijzelaars in Syrië of Mali.

Serieuze aanpak

Uiteraard, zo benadrukte de nep-minister, moest alles geheim blijven. Daardoor kon niemand controleren wat ze met het geld deden.

De oplichters werkten vanuit Israël en hadden het serieus aangepakt: ze bouwden de werkkamer van Le Drian na, compleet met vlag, meubels en een foto van de toenmalige Franse president Hollande. 

Koning Filip

Hoe ze aan al die contacten en telefoonnummers kwamen, is niet duidelijk maar het duo heeft volgens de Franse justitie zeker 150 prominente figuren en organisaties benaderd. Onder hen was bijvoorbeeld koning Filip van België, president Ali Bongo van Gabon en diverse religieuze leiders.

Misschien een geruststellende gedachte: de meeste beoogde slachtoffers trapten niet in de truc met het masker, aldus de aanklagers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarschuwing voor nep-pastoors: oplichters belazeren kerkgangers

De bende bestond in totaal uit zeven personen, maar de belangrijkste twee werden in 2017 in Oekraïne opgepakt en uitgeleverd aan Frankrijk. Ze ontkenden allebei iets met de oplichting te maken te hebben.

Prins Albert van Monaco

De rechter in Parijs kwam desondanks tot een veroordeling en de straffen liegen er niet om: de een moet zeven jaar de cel in, de ander elf jaar. Daarnaast moeten ze miljoenen aan boetes betalen.

Het bewijs haalden rechercheurs onder andere van de telefoon van de criminelen. Daarop ontdekten ze bijvoorbeeld een foto van een masker met het gezicht van prins Albert van Monaco, zeer waarschijnlijk de volgende die de oplichters wilden nadoen.

Ook van prins Albert van Monaco was een masker gemaakt. Ook van prins Albert van Monaco was een masker gemaakt.

Vier andere bendeleden kregen lichtere straffen, tot maximaal vijf jaar cel. Le Drian is nu minister van Buitenlandse Zaken. Eerder al zei hij over de zaak: "Helaas vielen mensen ervoor. Ze deden mijn stem erg goed na, maar uiteindelijk kan niemand zich echt voordoen als mij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore